10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAustria a predat Franţei doi suspecţi în cazul atentatelor comise la Paris,...

Austria a predat Franţei doi suspecţi în cazul atentatelor comise la Paris, în noiembrie 2015

Justiţia austriacă a anunţat vineri că a predat Franţei doi bărbaţi suspectaţi că au participat la atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015 şi care au fost arestaţi într-un centru de refugiaţi din Austria, în decembrie anul trecut, relatează AFP, preluată de Agerpres

‘Cei doi bărbaţi au părăsit teritoriul austriac’, a anunţat parchetul din Salzburg, potrivit unui comunicat. Este vorba despre un algerian în vârstă de 29 de ani şi un pakistanez de 35 de ani pe numele cărora au fost emise de către Franţa mandate de arestare europene. 

Atacurile comise în noiembrie 2015 la Paris s-au soldat cu 130 de morţi şi 350 de răniţi. 

Potrivit justiţiei franceze, Adel Haddadi şi Mohamad Usman ar fi încercat să ajungă în Franţa, în toamna anului trecut, pentru a participa la atacurile din noiembrie anul trecut, de la Paris. 

Atentatele, revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic, au fost comise de mai multe grupuri de comando formate din aproximativ 12 bărbaţi în sala de concerte Bataclan, pe mai multe străzi din capitală şi în apropiere de Stade de France. 

Cei doi suspecţi arestaţi în Austria au ajuns pe insula greacă Leros la 3 octombrie, strecurându-se printre fluxul de refugiaţi sirieni, în acelaşi timp cu doi irakieni, neidentificaţi, care s-au aruncat în aer în apropiere de Stade de France din Saint-Denis (în apropiere de Paris) în seara zilei de 13 noiembrie 2015. 

La sosirea lor pe insula Leros, viitorii kamikaze irakieni de la Stade de France au trecut de controale fără probleme, dar poliţia greacă a descoperit că paşapoartele celor doi bărbaţi Haddadi şi Usman erau false şi i-au plasat în detenţie. Ei au fost încarceraţi până la 28 octombrie, apoi au ajuns în Austria unde au fost adăpostiţi într-un centru de primire pentru solicitanţii de azil până la arestarea lor, pe 10 decembrie 2015. 

Suspectul algerian Adel Haddadi s-ar fi alăturat SI în februarie 2015, iar pakistanezul Mohamad Usman este descris ca fiind un pirotehnician care lucra pentru două grupări jihadiste pakistaneze apropiate reţelei Al-Qaida. 

După arestarea sa în Austria, Haddadi le-a declarat anchetatorilor că a vrut să ajungă în Franţa pentru ‘a îndeplini o misiune’, potrivit unei depoziţii. La 18 decembrie, poliţia austriacă a arestat la Salzburg un marocan de 25 de ani şi un alt algerian, în vârsta de 40 de ani, suspectaţi că erau în ‘legătură strânsă’ cu cei doi bărbaţi transferaţi în Franţa. Însă în ceea ce-i priveşte pe aceştia, ‘investigaţiile continuă, nu s-au încheiat încă’, potrivit unui comunicat al parchetului din Salzburg.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă