13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAustria cere Greciei să NU mai trimită refugiați spre alte state europene

Austria cere Greciei să NU mai trimită refugiați spre alte state europene

Ministrul de externe al Austriei a cerut, joi, Greciei să înceteze să-i mai lase pe migranţii care sosesc pe teritoriul său să-şi continue drumul spre nordul Europei, informează AFP, citată de Agerpres.

Austria cere Greciei să preia în grijă refugiații, prin intermediul centrelor de înregistrare şi de amprentare, aşa-numitele 'hotspots'.

'Trebuie să punem capăt acestei politici a Greciei de a-i lăsa pe migranţi să meargă spre Nord', a declarat Sebastian Kurz într-un interviu publicat joi de cotidianul Süddeutsche Zeitung. 'Nu este posibil ca celor care reuşesc să ajungă până în Grecia să li se permită să-şi continue drumul', a adăugat el. 

'Lucrăm acum ca Grecia să construiască 'hotspots' cu ajutorul UE pentru a le acorda ajutor acestor oameni şi noi facem presiuni pentru că nu se întâmplă nimic', a adăugat şeful diplomaţiei austriece, a cărui ţară şi-a înăsprit poziţia faţă de refugiaţi în ultimele săptămâni, optând pentru o politică de cote. 

'Hotspots' sunt centre de înregistrare şi de triere a refugiaţilor şi migranţilor a căror instalare se încearcă în prezent în Grecia şi în Italia, două principale porţi de intrare în Uniunea Europeană. 

Grecia, care găzduieşte 23.000 de migranţi şi se confruntă cu o situaţie dificilă la frontiera sa cu Macedonia, unde mii de migranţi sunt blocaţi în urma restricţiilor impuse de ţările vecine, a deschis la mijlocul lunii februarie patru din cele cinci 'hotspot'-uri promise în insule, cu o întârziere de câteva luni. 

Cu aceste 'hotspot'-uri, finanţate de UE, 'noi propunem ajutor celor care au nevoie să fie protejaţi, dar noi nu le vom permite să-şi continue călătoria', a insistat ministrul austriac de externe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă