15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAustria vrea extinderea controalelor la graniță

Austria vrea extinderea controalelor la graniță

Austria este în discuţii cu Uniunea Europeană (UE) în vederea prelungirii controalelor la frontierele restabilite provizoriu, anul trecut, în spaţiul Schengen, în scopul îngrădirii afluxului de migranţi, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne austriac, Karl-Heinz Grundboeck, informează AFP.

"Confirm că suntem în discuţii cu Comisia Europeană şi partenerii noştri europeni pe marginea acestui subiect", a declarat Karl-Heinz Grundboeck pentru agenţia de presă franceză.

Potrivit mass-media germane, mai multe ţări europene fac presiuni asupra Bruxellesului pentru a obţine prelungirea cu cel puţin şase luni a controalelor provizorii în cadrul spaţiului Schengen. Această autorizaţie excepţională ar urma să se încheie la 13 mai.

În faţa celei mai mari crize a migraţiei de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania şi Suedia şi-au înăsprit politicile la frontieră.

Intrate în vigoare în 1995, acordurile Schengen au suprimat controalele la frontierele a 22 de state din cele 28 membre ale UE. Însă o clauză excepţională autorizează statele să restabilească, până la 13 mai 2016, controlul provizoriu la frontiere.

"Cerem să veniţi cu o propunere pentru a le permite statelor membre care consideră această prelungire necesară să o prelungească după 13 mai", au notat cele şase state într-o scrisoare adresată Bruxellesului, potrivit cotidianului german Die Welt.

O sursă apropiată guvernului german a precizat pentru AFP că această scrisoare va fi trimisă luni.

Comisia Europeană, care nu s-a exprimat încă pe marginea problemei, urmează, în 12 mai, să redacteze bilanţul în ceea ce priveşte rezultatele Greciei în materie de protecţie a frontierelor externe ale UE. În cazul unui bilanţ negativ, Comisia ar putea prelungi autorizaţia pentru controale la frontieră

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă