21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Autorii atentatelor din Paris, prezentaţi într-o înregistrare video, difuzată de gruparea...

UPDATE: Autorii atentatelor din Paris, prezentaţi într-o înregistrare video, difuzată de gruparea SI. Cum răspunde Francois Hollande

UPDATE: Preşedintele francez Francois Hollande a declarat, luni, că nicio ameninţare a grupării Stat Islamic nu va face Franţa “să aibă îndoieli” asupra măsurilor luate pentru combaterea terorismului, ca urmare a înregistrării difuzate, duminică, de gruparea jihadistă, în care sunt prezentaţi nouă dintre autorii atentatelor din 13 noiembrie.

———–

O înregistrare video, difuzată, duminică, de gruparea Stat Islamic, prezintă nouă dintre autorii atacurilor de la Paris, în timp ce decapitează ostatici şi efectuează antrenamente militare în Orientul Mijlociu, înainte de comiterea atentatelor din 13 noiembrie, informează Mediafax.

Astfel, în filmarea difuzată prin intermediul canalului media al organizaţiei jihadiste apar cei nouă terorişti, dintre care trei francezi, patru belgieni şi doi irakieni, în timp ce decapitează ostatici ai grupării teroriste. Mai mult, în înregistrare apar şi locurile vizate de atacurile din 13 noiembrie din capitala Franţei, în care au murit 130 de persoane. Totodată, în înregistrare apar şi parlamentarii britanici care susţin raidurile aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria, sugerând, astfel, că şi Marea Britanie ar putea deveni ţinta unor atacuri, potrivit BBC.

Grupul de monitorizare a site-urilor islamiste SITE a precizat că imaginile au fost filmate la Rakka, capitala de facto a Statului Islamic, înaintea atentatelor de la Paris.

În imagini apare un bărbat care seamănă cu Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor. Abaaoud, care era cetăţean belgian, a murit în timpul unui raid al poliţiei asupra unui apartament din Saint-Denis, în apropiere de Paris, la câteva zile după atacuri.

Nouă presupuşi atacatori au murit în cursul atentatelor din 13 noiembrie sau în zilele care au urmat, iar alţi doi sunt căutaţi în continuare.

“Acestea sunt ultimele mesaje ale celor nouă lei ai califatului care au fost mobilizaţi din vizuinile lor pentru a face o întreagă ţară, Franţa, să îngenuncheze”, spune un narator în înregistrarea video, potrivit Reuters.

Reuters nu a putut verifica independent autenticitatea imaginilor, dar Laith Alkhouri, din cadrul Flashpoint Global Partners, o companie care monitorizează activitatea militanţilor pe reţelele de socializare, a afirmat că “înregistrarea video întruneşte toate criteriile unui mesaj autentic şi oficial al SI”.

Pe 13 noiembrie, nouă bărbaţi împărţiţi în trei grupuri au atacat stadionul naţional al Franţei, mai multe cafenele şi o sală de concerte din Paris. Un alt bărbat, Salah Abdeslam, a fugit în Belgia a doua zi, pe numele său fiind emis un mandat de arestare.

Atacatorii sunt identificaţi în înregistrarea video cu numele de combatanţi care fac referire la naţionalităţile lor – trei francezi, patru belgieni şi doi irakieni, prezentaţi drept Ali al-Iraqi şi Ukashah al-Iraqi.

Cei doi irakieni ar putea fi atacatorii sinucigaşi care au încercat să atace Stade de France. Ei aveau paşapoarte siriene considerate false şi nu au putut fi identificaţi oficial. Ceilalţi şapte atacatori morţi au fost identificaţi deja.

În imagini poate fi văzut şi premierul britanic, David Cameron, în timp ce îşi exprimă solidaritatea cu poporul francez în urma atentatelor. Înregistrarea se încheie cu un slogan pe ecran: “Cine stă alături de kafir (necredincioşi) va fi ţinta săbiilor noastre”.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă