16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialAutoritățile belgiene au evacuat centrala nucleară de la Tihange, lângă Liege. Armata...

Autoritățile belgiene au evacuat centrala nucleară de la Tihange, lângă Liege. Armata protejează zona

UPDATE 16,30: Securitatea în jurul a două centrale nucleare din Belgia a fost întărită marţi, iar personalul care nu este indispensabil a fost evacuat, după atentatele care au avut loc în cursul dimineţii la Bruxelles, informează AFP, citată de Agerpres.

“Centralele nucleare din Belgia, care se aflau deja sub o vigilenţă sporită, fac obiectul unor măsuri complementare. Am întărit vigilenţa deja sporită de la sfârşitul lui 2015”, după atentatele de la Paris, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al AFCN (autoritatea de control nuclear), Sébastien Berg. 

El a refuzat să intre în detalii, reamintind că armata a fost desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute la aceste centrale în cadrul unui pachet de măsuri prevăzut a întări securitatea ţării. 

O purtătoare de cuvânt a Electrabel, filială a grupului Engie şi compania care exploatează centralele, a precizat că personalul care nu este indispensabil la centralele Doel şi Tihange a fost evacuat, conform unei solicitări a autorităţilor belgiene. 

Anterior, presa belgiană relatase că centrala nucleară Tihange, din apropierea graniţei cu Germania, fusese evacuată. 

“Respectăm sfaturile privind securitatea ale autorităţilor belgiene, care au ridicat pentru întreaga ţară nivelul de alertă (antiteroristă) la 4”, cel mai mare, a adăugat ea. Pentru locurile sensibile, aşa cum sunt centralele nucleare, este prevăzut un tratament special. 

“Centralele continuă să funcţioneze”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Electrabel, care a precizat că evacuarea s-a desfăşurat calm. 

Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu şapte reactoare, la Doel (nord) şi Tihange (sud-est).AG

 

Autoritățile din Belgia au decis evacuarea centralei nuclearo-electrice de la Tihange, de lângă orașul Liege, informează site-ul german www.focus.de.

Decizia, anunțată marți după-amiază, reprezintă o măsură preventivă, în urma atentatelor de marți dimineață de la Bruxelles.

Tihange este relativ aproape de granițele Belgiei cu Germania și cu Luxemburg, cel mai apropiat oraș mare din străinătate fiind Aachen (Germania), la circa 70 de kilometri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cunoscut actor a murit subit la doar 59 de ani

Un actor cunoscut a murit pe neașteptate la vârsta de 59 de ani. Este vorba despre Brian McCardie. Actorul scoțian este cunoscut în special...

Un tânăr militar american acuzat de scurgere răsunătoare de documente clasificate „ secret de apărare” va fi urmărit penal de justiția militară

Un tânăr militar american acuzat de autorităţile federale de o scurgere răsunătoare de documente clasificate "secret de apărare" va fi de asemenea urmărit penal...

Tot mai mulți oameni aleg să mănânce acasă. Fast-food-urile caută noi soluții să atragă clienți

Giganții globali de fast-food sunt nevoiți să regândească strategiile de marketing. Tot mai mulți oameni, afectați de inflație, aleg să mănânce acasă. McDonald's și Starbucks...
Ultima oră
Pe aceeași temă