16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAutoritățile din Franța anchetează deconspirarea unui document militar confidențial. El putea proveni...

Autoritățile din Franța anchetează deconspirarea unui document militar confidențial. El putea proveni chiar de la președintele Hollande

Justiția franceză a deschis o anchetă după scurgerea în presă a unui document de “apărare confidențial” privind un plan de lovituri franceze în Siria în anul 2013, informează AFP citată de Agerpres.

Documentul ar fi fost obținut de jurnaliști în cursul unei întâlniri cu președintele Francois Hollande, a dezvăluit o sursă judiciară.

Anchetatorii acuză “compromiterea apărării naționale”, după semnalarea cazului de către un deputat de dreapta, Eric Ciotti, a indicat sursa citată.

Într-un articol apărut la 24 august, jurnaliști de la cotidianul Le Monde au relatat despre un interviu luat președintelui Holland la 30 august 2013 și au publicat un document ștampilat de “apărare confidențial”, despre care ei susțin că era o copie.

“Pregătit în ajun, la 29 august, de către cartierul său personal, acesta detaliază ‘cronologia raidurilor’ ce ar fi urmat. Este un adevărat ghid al intervenției franceze”, spuneau ei despre document.

Articolul, intitulat “Ziua când … Obama l-a lăsat pe Hollande să cadă” relevă condițiile în care Franța a renunțat la loviturile sale aeriene în epocă, în fața tergiversărilor președintelui american.

La sfârșitul lunii august, Eric Ciotti a evocat o “compromitere flagrantă și periculoasă a secretului necesar pentru securitatea noastră și suveranitatea noastră”. Într-o scrisoare trimisă Parchetului din Paris, datată 4 noiembrie, el afirmă că a scris de două ori Ministerului Apărării, fără să obțină un răspuns.

Parchetul a transmis o scrisoare Ministerului Apărării pentru a obține răspuns cu privire la clasificarea documentului și la gradul posibil de interferență a apărării naționale, a declarat sursa. La începutul lunii noiembrie, ministrul apărării Jean-Yves Le Drian, un apropiat al președintelui Francois Hollande, a relativizat gravitatea acestor fapte.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă