13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAVERTISMENT: Regimul lui Putin ține 46 de "deţinuţi politici"

AVERTISMENT: Regimul lui Putin ține 46 de “deţinuţi politici”

Regimul președintelui rusi Vladimir Putin ține 46 de "deţinuţi politici", printre care opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi şi pilotul de elicopter ucrainean Nadejda Savcenko, potrivit celei mai cunoscute organizații ruse pentru apărarea drepturilor omului.

"În această listă, există ecologişti, bloggeri, militanţi politici, persoane care luptă pentru ca etnia sau religia lor să fie respectate", a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, Serghei Davidis, care a întocmit pentru Memorial o listă cu 46 de persoane ce sunt deţinute din motive politice, scrie Mediafax.

Lista conţine nume sonore, printre care liderul Frontului de Stânga Serghei Udalţov, condamnat la patru ani şi jumătate de lagăr de muncă, sau opozantul Aleksei Navalnîi, aflat în arest la domiciliu, dar şi studenţi plasaţi în închisoare după ce au participat la o manifestaţie anti-Putin în 2012 şi "musulmani paşnici" condamnaţi la pedepse grele, a notat Serghei Davidis.

Dintre cei 46 de "deţinuţi politici", doar unul singur nu este cetăţean rus, şi anume Nadejda Savcenko, pilot de elicopter ucrainean devenită un simbol la Kiev după ce a fost arestată pentru crimă de către autorităţile ruse.

"Acest caz face parte dintr-o campanie politică şi mediatică condusă de autorităţile ruse împotriva Ucrainei", a explicat ONG-ul.

"Însă nu toţi deţinuţii politici sunt cunoscuţi", a subliniat Valentin Ghefter, directorul Departamentului pentru apărarea drepturilor omului al ONG-ului Memorial.

"Gama de infracţiuni de care îi acuză justiţia rusă este vastă, începând de la trafic de droguri până la acuzaţii de corupţie sau tulburare a ordinii publice", a precizat el.

Memorial a publicat lista cu "deţinuţi politici" a doua zi de la Ziua Comemorării Victimelor Represiunilor Politice, mai scrie Mediafax.

"Am intrat într-o nouă perioadă de reprimare politică, cu toate că este mai puţin vizibilă decât cea din timpul Uniunii Sovietice", a avertizat Ghefter.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă