18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertisment DUR al Angelei Merkel: Dacă negocierile cu Grecia eşuează, Europa eşuează

Avertisment DUR al Angelei Merkel: Dacă negocierile cu Grecia eşuează, Europa eşuează

Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, luni, că trebuie găsit un compromis în cazul Greciei, în timp ce ieşirea tot mai probabilă a ţării din zona euro a generat panică pe pieţele internaţionale, informează Mediafax.

“Dacă se pierde capacitatea de a se ajunge la un compromis, atunci Europa este pierdută, iar acesta este sensul unei afirmaţii pe care o fac deseori – «dacă euro eşuează, Europa eşuează»”, a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe a partidului la Berlin, conform DPA.

Citește și: Alexis Tsipras anunţă ÎNCHIDEREA băncilor elene

La Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că se simte “trădat” după ce negocierile cu Grecia au eşuat, vineri, şi le-a cerut grecilor să voteze “da” la referendumul fixat pentru 5 iulie.

“Egoismul şi uneori jocurile tactice şi chiar populiste sunt predominante. După toate eforturile depuse, după toate eforturile Comisiei şi ale altor instituţii implicate, mă simt oarecum trădat”, a declarat el.

El le-a cerut autorităţilor de la Atena să “spună adevărul” poporului lor, precizând că propunerile de ajutor ale creditorilor internaţionali nu urmăresc tăierea pensiilor sau salariilor.

Citește și: Situația din Grecia, în vizorul FMI. Ce precizări a făcut Christine Lagarde

Într-un discurs adresat duminică naţiunii, premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să fie răbdători şi să îşi păstreze cumpătul, asigurându-i că depozitele lor bancare sunt “pe deplin securizate”.

Decizia Greciei de a impune controlul capitalului este “justificată”, a declarat Comisia Europeană după o evaluare iniţială a măsurilor.

Cu toate acestea, comisarul UE pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a avertizat că mişcarea liberă a capitalurilor trebuie “reinstituită cât mai repede posibil în interesul economiei elene, a zonei euro şi a pieţei unice europene”.

Oficialii şi liderii europeni au lăsat uşa deschisă pentru redeschiderea negocierilor cu Grecia. Preşedintele francez Francois Hollande a scris luni într-un mesaj postat pe Twitter că un acord cu Grecia este încă posibil.

Vorbind după o întâlnire de urgenţă a Cabinetului pe tema crizei greceşti, Hollande a subliniat că Franţa este “pregătită să acţioneze” pentru menţinerea Greciei în zona euro.

Potrivit AFP, el a declarat că referendumul din Grecia este o “alegere suverană”. “Aceasta este democraţia, este dreptul poporului grec ce vrea pentru viitor. Miza este dacă Grecia vrea să rămână în zona euro sau să îşi asume riscul plecării”, a declarat el.

Comentariile sale au fost susţinute de cancelarul german Angela Merkel. Purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a declarat că Guvernul german este dispus să discute cu Guvernul grec “în orice moment”, adăugând că Berlinul a rămas în contact cu Atena.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă