7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertisment internațional: Coreea de Nord și-ar putea lansa duminică racheta

Avertisment internațional: Coreea de Nord și-ar putea lansa duminică racheta

Japonia și Coreea de Sud au lansat un avertisment internațional cu privire la faptul că Kim Jong-Il a devansat pentru duminică lansarea unei rachete care ar transporta un satelit, informează Agerpres. 

Phenianul a informat Organizația Maritimă Internațională (IMO) că își va lansa racheta între 7 și 14 februarie, potrivit unui document a cărui copie a fost publicată de executivul de la Seul. IMO nu a confirmat pentru moment agenției de presă Reuters această modificare de program. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, o altă agenție a ONU, afirmă că nu a fost informată despre schimbarea termenului pentru lansare de către Coreea de Nord.

Coreea de Nord indicase anterior că va proceda la această lansare între 8 și 25 februarie, în jurul zilei de 16 februarie, data aniversării fostului președinte Kim Jong-Il, tatăl actualului conducător nord-coreean Kim Jong-Un.

Coreea de Nord afirmă că programul său spațial are scopuri pur științifice, dar SUA și aliații lor, între care Coreea de Sud, estimează că este vorba de un test în cadrul programului de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale, capabilă să lovească SUA.

Un test de rachetă balistică ar reprezenta "un nou act destabilizator și provocator", au subliniat vineri președintele american Barack Obama și omologul său chinez, Xi Jinping.

Această lansare, dacă va avea loc, ar constitui o nouă violare nord-coreeană a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU după cel de-al patrulea și ultim test nuclear al Phenianului, în 6 ianuarie.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă