15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie a interceptat bombardiere ruseşti în spaţiul său aerian

Marea Britanie a interceptat bombardiere ruseşti în spaţiul său aerian

Ministrul Britanic al Apărării a anunțat, joi, că Royal Air Force a interceptat două bombardiere ruseşti, capabile să transporte rachete nucleare, care zburau aproape de coasta de sud a Marii Britanii, informează businessinsider.com.

"Avioanele rusești au fost escortate de RAF până când au ieșit din spaţiul aerian al Marii Britanii. Nu s-a luat nicio măsură cu privire la avioane militare ruseşti care au survolat spaţiul aerian al Marii Britanii", a declarat ministrul Apărării al Marii Britanii.

Moscova a susținut, joi, că zborul bombardierelor ruseşti, în apropierea spaţiului aerian britanic, nu a încălcat reglementările internaţionale.

"Două bombardiere strategice, [ Tupolev ] Tu – 95MS [ Ursul ], au finalizat cu succes patrulele aeriene planificate", a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ruseşti, RIA Novosti.

"Traseul de zbor a trecut prin apele neutre în apropiere de Barents și Marea norvegiană, precum şi în  Oceanul Atlantic. Durata de zbor a fost de peste 19 ore", a completat acesta.

Bombardierele rusești nu au încălcat spațiul aerian britanic, dar au deviat de la traseul lor standard, a transmis cercetatorul de la Royal United Services, Elizabeth Quintana.

"Orice zbor cu un avion militar în interiorul spaţiului aerian al unei ţări, sau în apropierea acestuia, este un semnal de nemulţumire faţă de respectiva ţară sau, mai rău, o agresiune", a completat Quintana.

Ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat, joi, la Ministerul britanic de Externe pentru a oferi explicaţii despre manevre ale avioanelor militare ruse în apropierea spaţiului aerian al Marii Britanii.

"Chiar dacă avioanele ruse nu au pătruns în spaţiul aerian britanic, s-au aflat în apropiere, perturbând traficul aerian civil în cursul zilei de miercuri", a anunţat Ministerul britanic de Externe.

"Din acest motiv, ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a oferi explicaţii", a precizat diplomaţia britanică.

Însă Autoritatea aeronautică civilă britanică (CAA) a comunicat că nu are idee despre perturbarea traficului aerian.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat că au avut loc incidente cu avioane militare ruse cam o dată pe lună în 2014, după opt situaţii înregistrate în 2013.

Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă