14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Avionul AirAsia s-ar afla pe fundul mării. Au reînceput căutările

UPDATE. Avionul AirAsia s-ar afla pe fundul mării. Au reînceput căutările

UPDATE 9:20 – Căutările au fost reluate luni dimineaţa în vederea găsirii avionului companiei malaysiene AirAsia care a dispărut duminică în timp ce efectua zborul QZ8501 pe o rută Indonezia-Singapore cu 162 de persoane la bord, a treia dramă din acest an pentru aviaţia civilă malaysiană, relatează AFP.

Căutările au fost suspendate în noaptea de duminică spre luni. Autorităţile indoneziene – care conduc operaţiunile – au anunţat reluarea acestora în Marea Javei. Malaysia, Singapore şi Australia au anunţat că participă la ele.

Avionul de tip Airbus A320-220 aparţinând companiei malaysiene low cost AirAsia a dispărut duminică, fără urmă, după ce s-a confruntat cu condiţii meteorologice nefavorabile.

"Am reluat căutările la ora (locală) 6.00 (1.00, ora României)", a declarat pentru AFP Tatang Zainuddin, adjunctul operaţiunilor Agenţiei indoneziene pentru căutare şi salvare (Basarnas).

"Ne îndreptăm către estul Insulei Belitung", a anunţat el. Această insulă indoneziană se află în Marea Javei, în largul coastei de est a Insulei Sumatra. "Aşteptăm nave şi avioane din Malaysia şi Singapore", a adăugat Zainuddin.

Cinci avioane indoneziene participă la operaţiuni luni, inclusiv două avioane de transport militar de tip C-130 şi un Boeing 737, a declarat pentru AFP Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al armatei indoneziene. "Ne concentrăm căutările asupra apelor situate la est şi la nord de Insula Belitung", a precizat el.

La Sydney, armata australiană a anunţat că un avion de recunoaştere de tip AP-3C din cadrul Royal Australian Air Force (RAAF) a decolat de la Darwin, în sudul Australiei, pentru a participa la căutări, concentrate asupra Mării Javei.

Controlorii de trafic aerian au pierdut contactul cu zborul QZ8501 AirAsia la aproximativ o oră după decolarea de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, în estul Insulei Java, duminică, la ora locală 5.20 (0.20, ora României). Avionul urma să aterizeze la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Cu puţin înainte de dispariţia avionului, piloţii au solicitat o "deviere (de la planul de zbor) din cauza (condiţiilor) meteorologice (nefavorabile), după care comunicaţiile cu avionul au fost pierdute, în timp ce acesta încă se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a anunţat AirAsia.

"Nu ştim încă ce s-a întâmplat şi vom aştepta ancheta asupra accidentului", a declarat pentru presă CEO-ul AirAsia Tony Fernandes la sosirrea sa la Surubaya.

***

Avionul AirAsia care a dispărut duminică în timp ce mergea din Indonezia către Singapore cu 162 de persoane la bord se află, probabil, „pe fundul Mării" Java, a declarat luni şeful Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare (Basarnas), relatează AFP.

"Ţinând cont de informaţiile de care dispunem şi de evaluarea potrivit căreia presupusul loc al prăbuşirii este în mare, ipoteza este că avionul se află pe fundul mării. Aceasta este o impresie preliminară care poate evolua odată cu evaluarea rezultatului căutărilor", a declarat Bambang Soelistyo într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Indonezia nu dispune de "instrumentele" necesare, ca de exemplu submarine, pentru a scoate avionul de pe fundul mării, dar că ţara sa va apela alte state în acest sens, dacă va fi necesar.

"Ţinând cont de lipsa noastră de tehnologie, am lucrat în coordonare cu ministrul de Externe pentru a putea împrumuta (mijloace) de la alte ţări care au propus ajutor. Este vorba despre Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite", a spus el.

Operaţiunile de căutare a avionului în Marea Java au fost reluate luni dimineaţa, după ce au fost întrerupte duminică, la căderea nopţii.

Singapore, Malaysia şi Australia au trimis avioane şi nave să asiste Indonezia în aceste operaţiuni care se concentrează asupra Mării Java. Statele Unite s-au declarat şi ele pregătite să-şi ofere ajutorul.

Avionul de tip Airbus A320-220 AirAsia, o companie malaysiană low cost, a dispărut fără urmă duminică, la puţin timp după ce a decolat de la Surabaya, în estul Insulei Java, după ce s-a confruntat cu condiţii meteorologice nefavorabile.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă