16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialBan Ki-moon cere Indoneziei să nu-i execute pe cei 10 condamnați la...

Ban Ki-moon cere Indoneziei să nu-i execute pe cei 10 condamnați la moarte

Secretarul general al Națiunilor Unite Ban Ki-moon a cerut sâmbătă guvernului indonezian să nu execute cele zece persoane condamnate la moarte pentru trafic de droguri, printre care francezul Serge Atlaoui, reamintind opoziția tradițională a ONU față de pedeapsa cu moartea.

Cei zece condamnați sunt un indonezian și nouă străini din Australia, Brazilia, Filipine, Nigeria și Franța. Nouă dintre ei au primit sâmbătă notificarea oficială de execuție iminentă, în timp ce francezul Serge Atlaoui a fost exclus de pe lista următoare de execuții, amintește AFP.

Ban "cere guvernului indonezian să nu îi execute, așa cum a anunțat, pe cei zece deținuți pentru crime presupuse legate de droguri", potrivit unui comunicat ONU.

"Potrivit legislației internaționale, în cazul în care pedeapsa cu moartea este în vigoare, ea ar trebui aplicată numai pentru cele mai grave crime, cum ar fi crima cu premeditare, și numai însoțită de garanții corespunzătoare", susține ONU. "Infracțiunile legate de droguri nu sunt considerate în general ca intrând în această categorie a celor mai grave crime".

"Reamintind că Națiunile Unite se opun pedepsei cu moartea în toate circumstanțele, secretarul general solicită președintelui (indonezian) Joko Widodo să ia în considerare de urgență declararea unui moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Indonezia, cu scopul de a o aboli", adaugă comunicatul.

Parchetul indonezian a declarat că execuțiile anunțate vor avea loc în trei zile. Francezul Serge Atlaoui a fost retras de pe listă după o procedură de recurs.

Legislația indoneziană antidrog este una dintre cele mai severe din lume, posesia de cantități mici de droguri poate fi pedepsită cu moartea.

Indonezia a reluat în 2013 execuțiile, după o pauză de cinci ani. În acest an, în această țară au fost deja executate șase persoane condamnate la moarte potrivit Agerpres.

 

Cele mai citite

Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt,...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

MAE transmite că mai mulți cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a raportat că nouă cetățeni români și membrii familiilor acestora au fost evacuați cu succes din Fâșia Gaza și au...
Ultima oră
Pe aceeași temă