14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialBarack Obama: Jihadiştii europeni pot pătrunde fără vize în SUA

Barack Obama: Jihadiştii europeni pot pătrunde fără vize în SUA

Preşedintele Statelor Unite a avertizat că europeniI care adoptă cauza jihadului în Siria şi Irak pot călători cu ajutorul paşaportului pe care-l deţin fără vize în Statele Unite, a declarat  Barack Obama într-un interviu pentru postul ABC, informează Mediafax.

Împotriva ofensivei-fulger a insurgenţilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în nordul Irakului, preşedintele american a trimis câteva zeci de consilieri militari la Bagdad cu scopul de a susţine forţele irakiene, dar a îndepărtat ideea unei intervenţii a trupelor americane. Potrivit ultimelor estimări, aproximativ 780 de francezi sunt în drum către Siria, au luptat în războoiul din această ţară sau au revenit din aceasta. Belgia estimează la 200 numărul cetăţenilor belgieni aflaţi în acest caz, iar Marea Britanie la 400.

Mehdi Nemmouche, un francez suspectat că a ucis patru persoane la Muzeul Evreiesc din Bruxelles pe 24 mai, ar fi petrecut peste un an în Siria, unde a luptat alături de anumiţi combatanţi, potrivit procurorului Parisului.

În faţa acestor riscuri, "este necesar să ne ameliorăm politica de supraveghere şi culegerea de informaţii la faţa locului", a subliniat Obama. "La un moment dat vom ataca organizaţiile care ne vizează", a adăugat el. La Washington este dezbătută problema oportunităţii atacurilor aeriene. Ele sunt excluse pentru moment, dar pentagonul a dezvăluit săptămâna aceasta că operează avioane fără pilot în spaţiul aerian al Bagdadului cu scopul de a "proteja" militari şi diplomaţi americani.

În opinia reprezentantului republican Peter King, declaraţiiile preşedintelui nu sunt suficiente.

 

Cele mai citite

Mii de americani au vizitat Ambasada României din Washington, la Ziua Porților Deschise

Peste 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României de la Washington, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024, a anunțat Ambasada României. Vizitele au...

Ambasada Elveției citează versurile lui Nemo: “Cine decide ce este greșit, ce este corect? Totul este echilibru, totul este lumină”

Ambasada Elveției în România transmite pe internet un mesaj în care citează versurile cântecului interpretat de Nemo, care a câștigat finala concursului Eurovision 2024. "Lasă-mă...

Sorana Cîrstea, eliminată în optimile turneului de la Roma

Sorana Cîrstea a fost eliminată în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce a pierdut în două seturi în fața...
Ultima oră
Pe aceeași temă