9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBarack Obama se teme de o escaladare a confruntării dintre Israel şi...

Barack Obama se teme de o escaladare a confruntării dintre Israel şi Hamas

Preşedintele american, Barack Obama, i-a spus joi premierului israelian, Benjamin Netanyahu, că se teme de o escaladare a confruntării dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi a propus medierea Statelor Unite pentru încetarea ostilităţilor, scrie Mediafax.

În cursul unei conversaţii telefonice cu liderul israelian, preşedintele american "şi-a exprimat temerea faţă de (…) o escaladare (a conflictului) şi a subliniat necesitatea ca părţile implicate să facă tot posibilul pentru protejarea civililor şi restaurarea liniştii", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

"Statele Unite rămân pregătite să faciliteze încetarea ostilităţilor, inclusiv revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012", a adăugat el.

Acordul din 2012, semnat sub medierea fostului secretar de Stat american Hillary Clinton şi a Egiptului, a pus capăt unor atacuri aeriene israeliene împotriva mişcării Hamas.

Obama i-a mai spus lui Netanyahu că înţelege dorinţa Israelului de a se apăra şi că se opune tirurilor de rachete lansate de Hamas şi alţi militanţi din Fâşia Gaza, mai arată sursa citată.

Preşedintele american a prezentat condoleanţe familiilor celor trei tineri israelieni răpiţi în Cisiordania şi ucişi, şi a salutat faptul că Israelul i-a arestat rapid pe suspecţii de uciderea unui adolescent palestinian, ars de viu într-un act de represalii.

De asemenea, Obama şi-a exprimat îngijorarea în legătură cu tânărul americano-palestinian care ar fi fost bătut în închisoare de poliţia israeliană.

Pe de altă parte, cei doi lideri au discutat pe marginea acordului privind programul nuclear iranian. Cu această ocazie, Netanyahu s-a arătat sceptic în legătură cu atitudinea adoptată de Statele Unite faţă de Iran.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă