20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialBarroso: Semnarea Acordului de Asociere între UE şi R. Moldova NU afectează...

Barroso: Semnarea Acordului de Asociere între UE şi R. Moldova NU afectează relaţiile cu Rusia

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spune că semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană nu va afecta relaţiile economice cu Rusia, informează Mediafax.

"Categoric nu este intenţia noastră. Ştiu că au fost anumite contacte între autorităţile de la Chișinău și cele ruse cu scopul de a explica acest lucru. Relaţiile comerciale trebuie văzute ca un joc cu câștig mutual. Trebuie să separăm relaţiile comerciale de anumite consideraţii negative", a afirmat Jose Manuel Barroso.

Declaraţia intervine în condiţiile în care Rusia a avertizat că semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană riscă să complice relaţiile de cooperare economică între Moscova şi Chişinău, inclusiv în cadrul Comunităţii Statelor Independente.

În replică, autorităţile din Republica Moldova au asigurat că nu intenţionează să iasă din CSI şi au subliniat că doresc dezvoltarea relaţiilor economice cu Rusia şi după semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene a semnat, joi, la Chişinău, cu premierul Iurie Leancă, patru acorduri de finanţare în valoare de peste 50 de milioane de euro. Banii urmează să fie investiţi în domeniile afacerilor interne, dezvoltării zonelor rurale și în sectorul energetic.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se află miercuri şi joi într-o vizită în Republica Moldova, în cadrul unui turneu care include şi Georgia, în contextul în care cele două ţări urmează să semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în noiembrie anul trecut. După semnare, Acordul de Asociere urmează să fie ratificat de parlamentele celor 28 de state membre UE şi de Parlamentul European, înainte de a intra în vigoare.

Cele mai citite

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Plata ajutoarelor de 100 de euro pentru fermierii din vegetal și zootehnie începe din 15 mai

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin şi avicol pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă