6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBătălia pentru Mosul se transformă în epurare etnico-religioasă

Bătălia pentru Mosul se transformă în epurare etnico-religioasă

În ciuda tuturor asigurărilor, SUA estimează că ofensiva împotriva orașului strategic va fi urmată de „o dislocare semnificativă“ a populației.

Președintele american, Barack Obama, care și-a făcut din eliberarea Mosulului, al doilea cel mai mare oraș din Irak, ultima acțiune a mandatului său în războiul anti-ISIS, a declarat că se așteaptă la un război greu, cu multe „avansări și stagnări“, dar că „în final, Mosul va fi eliberat de teroriști“. Totodată, Obama a dat asigurări că pentru SUA, Irak și Națiunile Unite este prioritar să acorde asistență umanitară pentru locuitorii orașului care vor fugi din cauza luptelor grele.

„Împreună cu Națiunile Unite am elaborat planuri și infrastructură pentru a face față unei crize umanitare“, a subliniat Obama.

Nu este deloc asigurarea că locuitorii orașului Mosul vor fi protejați de orice fel de terorism, practicat de ISIS sau de milițiile șiite „eliberatoare“, pe care oamenii o așteptau de la Administrația Obama. Separat, de la Casa Albă, a mai venit un comunicat alarmant, anume că ISIS va folosi arme chimice „primitive“ împotriva coaliției. Dar nici populația Mosulului nu va fi protejată în acest caz. Însă comunicatul pare mai degrabă un ajutor dat forțelor de asalt, care, inexplicabil, s-au oprit din ofensiva atât de mediatizată, lăsând loc presupunerii că vor lăsa loc milițiilor șiite.

Mosul este un oraș cu populație majoritar sunnită, iar locuitorii săi se tem că forțele șiite angrenate în eliberarea de sub controlul ISIS vor continua strategia aplicată în Siria și Irak, de a schimba procentul etnico-religios în favoarea lor, forțând dislocarea a peste un milion de oa­meni.

Precedente există. În urmă cu doi ani, coaliția anti-ISIS condusă tot de SUA a facilitat intrarea în Ramadi, Tikrit, Baiji și Fallujah a milițiilor șiite sponsorizate de Iran, care au făcut prăpăd în populația sunnită.

Aceste miliții, în special Brigăzile Bader și Unitățile de Mobilizare Populară, se află, conform serviciilor secrete israeliene și occidentale, sub comanda directă a generalului iranian Qassem Soleimani, același care supervizează epurarea etnico-religioasă și în Siria.

În ciuda asigurărilor date de premierul irakian, Haider al-Abadi, că numai armata și poliția antitero irakiene vor intra în Mosul, milițiile șiite comasate la nord-est de oraș și declarațiile liderilor acestora că vor intra nu au darul de a liniști spiritele. Locuitorii orașului au fost victime ale trădării armatei irakiene în iunie 2014, când s-au trezit cu ISIS pe cap, apoi au fost victime ale acestui organism creat pentru a compromite comunitatea sunnită, iar acum se tem, după „modelul sirian“, că vor fi victime ale milițiilor șiite, pe motiv că au colaborat cu Daesh.

Ping-pong cu unități militare

O strategie care acoperă, deloc bine, strategia de epurare etnico-religioasă, condamnabilă la Tribunalul de la Haga. Faptele de pe teren îi îndreptățesc să creadă că așa se va întâmpla și nu sunt dispuși să colaboreze cu „eliberatorii“. Forțele irakiene, peșmerga kurzi și „alte forțe“, s-au oprit din ofensivă la 10-15 kilometri de oraș, fără un motiv aparent. Irakienii au zis că la cererea kurzilor, ca să-și consolideze pozițiile. Kurzii au zis că s-au oprit pentru că s-au trezit lăsați singuri la înaintare. Divizia 9 Blindate, care a fost dotată recent cu tancuri americane Abrahams, și unitățile de poliție antitero, care înaintau dinspre est și sud, s-au oprit, ba chiar s-au și retras din câteva sate, forțând unitățile de peșmerga să se oprească, altminteri ar fi fost total descoperite. Această oprire, urmată de retragere, i-au făcut pe analiștii militari să se întrebe dacă nu cumva se repetă figura din iunie 2014, când exact aceeași divizie și-a părăsit tancurile, lăsându-le „pradă“ islamiștilor.    

O noapte furtunoasă pentru președinți

Marți noaptea, după oprirea ofensivei asupra Mosulului, firul roșu între președinți s-a încins. Tayyip Erdogan a amenințat că va interveni împotriva kurzilor, pentru că are informații că o mare parte, peste 3.000, a forței de asalt, nu o formează peșmerga, ci luptători PKK sosiți din munții Sinjar și Qandil. Obiectivul kurzilor ar fi să-și „adjudece“ orașul, integrându-l în regiunea lor autonomă. Erdogan știe ce spune, pentru că pe luptătorii peșmerga îi antrenazează trupele lui de lângă Mosul. Vladimir Putin a stat pe telefon cu Erdogan și al-Abadi.

Oficial, s-a spus că Putin voia asigurări că nu va fi lăsat un culoar pentru ISIS să treacă în Siria. Nimeni nu înțelege această temere, că doar rușii nu s-au luptat cu ISIS în Siria! Și Putin a amenințat că își rezervă dreptul de a lua măsuri. Iar UE este foarte îngrijorată că unii dintre cei peste 2.500 de luptători ISIS plecați din Europa vor vrea să se întoarcă acasă, după cum a semnalat comisarul pentru Securitatea Uniunii, Julian King.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă