22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialBătălia strategică pentru Kunduz

Bătălia strategică pentru Kunduz

Preluarea oraşului Kunduz este un succes major pentru talibani, fiind pentru prima oară de la căderea regimului lor în Afganistan în 2001, când reuşesc capturarea unei localităţi de asemenea talie şi de asemenea importanţă. Capitală provincială şi al cincilea oraş afgan cu circa 300.000 de locuitori, Kunduz este un nod strategic în nordul ţării, care permite legătura capitalei Kabul de Tadjikistanul vecin.

Primul oraş-cheie care a trecut sub controlul talibanilor în ultimii ani, Kunduz a fost ultimul bastion al talibanilor care a căzut după intervenţia americană, după atentatele din 11 septembrie 2011. Dacă nu le-au fost necesare decât câteva ore pentru a intra în Kunduz, luni 28 septembrie, contraofensiva armatei afgane s-a dovedit lungă şi laborioasă, şi mii de locuitori s-au refugiat din calea luptelor desfăşurate în oraş. Talibanii au ocupat sedii guvernamentale şi militare, au jefuit instituţii şi întreprinderi.

În lupta pentru preluarea controlului oraşului, forţele afgane au fost susţinute de armata americană care a bombardat poziţiile talibanilor în estul ţării şi au efectuat trei raiduri contra periferiilor şi aeroportului din Kunduz. Forţele NATO – soldaţi americani, germani şi britanici – însărcinaţi cu asistarea şi consilierea trupelor afgane au luat parte pentru prima oară în acest an la lupte. Acest ajutor „căzut din cer” este crucial pentru trupele afgane, deşi a fost limitat la zonele periferice.

Războiul informaţiilor

Situaţia este confuză şi joi s-a desfăşurat o luptă de comunicare între autorităţile afgane şi talibani.  Joi, 1 octombrie în zori, autorităţile afgane au afirmat că au preluat acest oraş strategic căzut luni în mâinile talibanilor, ministerul de Interne precizând că urmează să fie „preluat şi curăţat de teroriştii care îl ocupau”. Talibanii au dezminţit informaţia şi au anunţat că rezistă forţelor guvernamentale în centrul Kunduz şi controlează restul oraşului.

Asalt previzibil

Asaltul talibanilor asupra Kunduz era previzibil, din aprilie ei întărindu-şi poziţiile în provincie şi încercaseră un asalt asupra periferiilor oraşului. Atacul de luni a luat prin surprindere armata afgană şi dezvăluie un eşec al strategiei militare, dar şi politice.

Cucerirea facilă a oraşului Kunduz, luni, evidenţiază gravele deficienţe ale armatei. În faţa asaltului talibanilor, o parte a celor 7.000 de membri ai forţei de ordine a luat-o la fugă. Autorităţile au reuşit să trimită forţe suplimentare din provinciile Baghlan şi Kabul, dar situaţia reprezintă un serios eşec pentru preşedintele afgan Ashraf Ghani, în funcţie de un an, şi pentru forţele de securitate afgane, singure în prima linie după sfârşitul misiunii de luptă a NATO, în decembrie trecut.   

Potrivit serviciilor secrete afgane, loviturile aeriene l-au ucis pe Mawlawi Salam, responsabilul talibanilor pentru provincia Kunduz, şi alţi combatanţi.

Cele mai citite

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...
Ultima oră
Pe aceeași temă