11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialBCE a ÎNGHEȚAT finanțarea de urgență a băncilor din Grecia

BCE a ÎNGHEȚAT finanțarea de urgență a băncilor din Grecia

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să înghețe finanțarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri, pe fondul riscului de default al datoriilor și de introducere a controlului capitalului, informează Mediafax.

Consiliul guvernatorilor BCE a convenit duminică să mențină fondurile aflate la dispoziția băncilor elene la nivelul stabilit vineri. La sfârșitul săptămânii trecute, finanțarea primită de băncile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro.

Decizia sugerează că BCE intenționează să își protejeze propriile fonduri în condițiile în care statul elen se îndreaptă spre colaps financiar.

După luni de incertitudini legate de programul de susținere financiară, timp în care BCE a aprobat săptămânal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichidități din bănci, premierul Alexis Tsipras a decis să convoace pe 5 iulie un referendum pe tema măsurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

Anunțul a luat prin surprindere miniștrii de Finanțe din zona euro, care au respins solicitarea autorităților de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susținere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti o datorie de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie.

BCE este pregătită să reanalizeze decizia de menținere a finanțării băncilor din Grecia și monitorizează implicațiile politicii sale monetare. Instituția va utiliza toate instrumentele deținute în cadrul mandatului său pentru a asigura stabilitatea prețurilor în zona euro și colaborează cu Banca Greciei, se arată într-un comunicat al BCE.

“Banca Greciei, ca membră a Eurosistemului, va lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară a cetățenilor greci în aceste circumstanțe dificile”, a declarat într-un comunicat guvernatorul băncii centrale elene, Yannis Stournaras.

Pentru a beneficia de fonduri prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), băncile elene trebuie să fie solvabile și să dețină garanții corespunzătoare. Întrucât băncile dețin obligațiuni de stat și depind de garanții din partea statului, respectarea condițiilor devine incertă, dacă Guvernul nu își va plăti datoriile către creditori.

Consiliul guvernatorilor este organismul decizional al BCE și este format din șefii băncilor centrale din cele 19 state din zona euro, între care reprezentantul Băncii Greciei, Yannis Stournaras, și cei șase membri ai board-ului executiv.

Cele mai citite

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă