15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBCE a redus finanțarea pentru băncile din Grecia

BCE a redus finanțarea pentru băncile din Grecia

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus finanțarea pentru băncile din Grecia prin programul de urgență ELA cu 1 miliard de euro, la 87,9 miliarde de euro, datorită îmbunătățirii nivelului de lichidități al instituțiilor financiare, a anunțat miercuri Banca Greciei, relatează Reuters, citată de Mediafax. 

”Reducerea cu 1 miliard de euro a plafonului de finanțare reflectă îmbunătățirea lichidităților băncilor din Grecia”, se arată într-un comunicat al băncii centrale elene.

Instituțiile financiare din Grecia, care au fost închise în vară timp de trei săptămâni, au depins în ultimele luni de finanțarea de urgență primită din partea BCE prin intermediul băncii centrale a țării.

Deficitul de lichidități al băncilor elene a fost provocat de un val de retrageri ale depozitelor, determinat de incertitudinile politice și blocarea negocierilor dintre Grecia și creditorii internaționali.

Nivelul lichidităților băncilor elene își revine treptat, ca urmare a acordului de salvare de 86 de miliarde de euro convenit în iulie de autoritățile de la Atena cu liderii zonei euro.

Guvernul Greciei anticipează că economia elenă se va contracta cel puţin până în 2017, potrivit proiectului de buget prezentat luni în Parlament, care anticipează că măsurile de austeritate prevăzute în acordul convenit cu creditorii internaţionali vor fi implementate.

Economia Greciei se va contracta cu 2,3% în acest an şi cu 1,3% în 2016, estimările fiind conforme cu cele incluse în acordul de salvare.

Oficialii eleni speră să atenueze unii dintre termenii acordului de salvare şi să obţină prelungirea termenelor de rambursare a datoriilor, în negocierile cu creditorii care urmează să fie reluate săptămânile următoare.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă