16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBeijingul nu vrea să renunțe la zonele disputate din Marea Chinei de...

Beijingul nu vrea să renunțe la zonele disputate din Marea Chinei de Sud. Ce măsuri ar putea lua

China ar putea construi platforme maritime pentru centrale nucleare, în Marea Chinei de Sud, ceea ce ar încălca decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga, care a dat câștig de cauză Manilei, în disputa cu Beijingul, precizând că revendicările în această zonă nu au „fundamente juridice”,  scrie presa oficială chineză, citată de AFP, potrivit Agerpres.

„Construcţia de platforme maritime pentru centrale nucleare va fi utilizată pentru a sprijini un control efectiv al Chinei asupra Mării Chinei de Sud”, scrie în ediţia sa online cotidianul oficial Global Times, citând Compania Nucleară Naţională Chineză (CNNC). 

Citește și: Disputele privind Marea Chinei de Sud continuă. Filipinele cere Chinei să respecte decizia Curții de la Haga

Potrivit ziarului, CNNC a precizat pe contul său oficial de pe reţelele sociale că aceste platforme vor fi folosite în arhipelagul Spratleys pentru a „furniza apă proaspătă”. 

Niciun detaliu tehnic nu este disponibil în legătură cu acest proiect inedit, notează AFP. 

Informaţia originală a CNNC a fost ştearsă, vineri, de pe contul Wechat al companiei şi un angajat al companiei a declarat pentru AFP că informaţia „trebuie confirmată”. 

Citește și:  China: Decizia Curții de la Haga este o hârtie bună de aruncat la coş. Ce măsuri ar putea lua în Marea Chinei de Sud

„Anterior, alimentarea cu apă proaspătă pentru trupele staţionate în Marea Chinei de Sud nu putea fi garantată şi nu putea fi asigurată decât cu ajutorul navelor”, scrie ziarul citând CNNC, care menţionează că „în viitor, odată cu îmbunătăţirea reţelei electrice şi energetice în Marea Chinei de Sud, Beijingul va accelera dezvoltarea comercială a regiunii”. 

Beijingul consideră că deţine suveranitatea asupra cvasi-totalităţii Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenţii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei. Pentru a-şi întări revendicările, China a mărit suprafaţa insuliţelor sau recifelor şi a construit piste de aterizare, porturi şi alte instalaţii, printre care, recent, patru faruri pe recife şi un al cincilea în curs de construire, a precizat agenţia Xinhua.

Citește și: Curtea permanentă de arbitraj de la Haga a decis: Beijingul a pierdut disputa cu Manila privind Marea Chinei de Sud

Marți, Curtea de la Haga a decis că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud nu au „fundamente juridice”. Astfel, Filipine a câștigat disputa cu China, însă decizia ar putea exacerba tensiunile deja existente în zonă, transmite AFP, citat de Agerpres. În decizia sa de 479 de pagini, Curtea permanentă de arbitraj a conchis că Beijingul „a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor”, că navele chineze au comis „acţiuni ilicite” şi că zonele revendicate de China „sunt incluse” în apele teritoriale filipineze.

„Tribunalul estimează că China a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă (…) Anumite zone maritime sunt cuprinse în zona economică exclusivă a Filipinelor, întrucât aceste zone nu se suprapun cu niciun drept al Chinei”, a indicat CPA.

China a reacționat, miercuri, la decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga (CPA), privind zonele disputate din Marea Chinei de Sud, precizând că este nedreaptă și neagă dreptul şi interesele statului. Astfel, un reprezentant al Ministerului de Externe a susținut că autoritățile de la Beijing au dreptul de a crea o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Sud, dar această decizie depinde de nivelul ameninţărilor cu care se confruntă.

„China are un astfel de drept. Zona de identificare aeriană nu este o invenţie a Chinei”, a afirmat adjunctul ministrului de externe chinez Liu Zhenmin, într-o conferinţă de presă. „O astfel de zonă a fost stabilită deja în Marea Chinei de Est, dacă se va proceda la fel şi în Marea Chinei de Sud depinde de amploarea ameninţărilor care vor apărea”, a continuat el.

În cererea sa introdusă în 2003, Manila solicita CPA să declare că pretenţiile chineze constituie o încălcare a Convenţiei ONU privind dreptul mării (CNUDM), pe care ambele state au semnat-o. 

China a indicat în numeroase rânduri că respectiva instanţă „a fost sesizată în mod unilateral de (precedentul) guvern filipinez şi nu are nicio jurisdicţie” în materie, potrivit aceleiaşi surse.

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă