12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBeijingul sfidează puterea militară a SUA

Beijingul sfidează puterea militară a SUA

 

China a cerut ca „ţările din afara regiunii” să-şi menţină strict neutralitatea şi să rămână în afara disputelor legate de revendicările din Marea Chinei de Sud. O declaraţie deloc voalată adresată Statelor Uniten, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Hong Lei precizând ca SUA trebuie să rămână în afara acestor conflicte şi să lase ţările din zonă să îşi rezolve singure problemele, după ce Washingtonul a declarat că doreşte o îngheţare a diferendelor care alimentează tensiuni.

Din nou, China sfidează SUA şi lansează semnale că nu admite nici un amestec în regiunea pe care o consideră fieful său. Beijingul revendică 90% din Marea Chinei de Sud, unde se estimează că există zăcăminte de petrol şi gaz şi dispune de resurse bogate de faună. Brunei, Malaysia, Filipine, Vietnam şi Taiwan revendică, la rândul lor, zone din mare. Ministerul chinez de Externe a repetat că suveranitatea Chinei asupra Insulelor Spratly, revendicate de alte state din regiune, nu se discută şi Beijingul continuă să ceară retragerea imediată a personalului şi echipamentelor ţărilor care au ocupat „ilegal” insulele Chinei.

Ceea ce este regretabil este că „unele ţări în ultimii ani şi-au întărit prezenţa ilegală prin construcţii şi proliferarea armamentului pentru a împiedica suveranitatea teritorială a Chinei şi drepturilor sale maritime ”.

China este decisă să-şi protejeze suveranitatea şi a susţinut întotdeauna rezolvarea problemelor pe baza negocierilor directe cu ţările implicate, „pe baza respectului faptelor istorice şi dreptului internaţional”.

Beijingul este deranjat de relaţiile SUA cu ţări din regiune şi de prezenţa forţelor americane în diverse baze militare.

Gesturile agresive ale Chinei pentru a-şi susţine revendicările teritoriale în Asia-Pacific ameninţă pacea şi securitatea în regiune şi chiar dincolo de ea, potrivit secretarului american al Apărării, Chuck Hagel. După declaraţiile sale, tensiunea a crescut în relaţiile dintre Washington şi Beijing, locotenent-generalul Wang Guanzhong, şeful Statului Major al armatei chineze afirmând că aceste acuzaţii sunt fără fundament calificându-le drept „provocatoare”.

Riscul unei confruntări?

Analiştii văd lucrurile altfel şi consideră că disputele dintre cele două părţi se amplifică şi evocă un eventual conflict militar în sud-estul asiatic. Un semn în plus care alimentează aceste îngrijorări îl reprezintă creşterea rapidă în domeniul puterii militare chineze. Desigur, maşina de război chineză nu este la fel de puternică precum armata SUA, dar de ani de zile chinezii au investit considerabil pentru dezvoltarea sistemelor lor balistice pentru a fi mai bine înarmaţi în cazul unor eventuale atacuri militare americane.

În realitate, militarii chinezi privesc cu îngrijorare „încercuirea” progresivă a teritoriului lor de o reţea de baze militare
americane, reţea care în mare parte este moştenirea celui de-al doilea război mondial şi a războiului rece. Responsabilii chinezi acuză
Casa Albă de acte provocatoare contra Beijingului, dar spun că sunt pregătiţi să rezolve problemele pe cale paşnică. 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă