13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBeijingul vrea majoritatea Mării Chinei de Sud

Beijingul vrea majoritatea Mării Chinei de Sud

La conferinţa miniştrilor Apărării din ţările membre ale ASEAN, principala dezbatere s-a axat pe expansiunea chineză în Marea Chinei de Sud. La Singapore, întâlnire istorică taiwanezo-chineză.

Miniştrii Apărării din ţările membre ale ASEAN (Asociaţia naţiu­nilor din Asia de Sud) şi ţările membre observatoare, printre care China, SUA, Coreea de Sud, Australia şi Japonia, s-au întâlnit în Malayezia, marţi şi miercuri, dar nu au ajuns la un acord asupra declaraţiei pri­vind Marea Chinei de Sud. Atât SUA, cât şi China au partizani şi adversari în sânul ASEAN şi, ca atare, discuţiile s-au transformat într-o primă confruntare publică între cele două mari puteri asupra problemei revendicărilor teritoriale ale Beijingului şi a construirii de insule artificiale în arhipelagul Spratleys. Blocul ASEAN a păstrat până acum o poziţie oficială ambiguă referitor la expansiunea Chinei în Marea Chinei de Sud, căutând să fie de partea ambelor puteri. Cei 10 membri sunt divizaţi în trei tabere. Filipine şi Vietnam sunt angajate în conflictul teritorial cu China din regiune şi susţin poziţia SUA, în timp ce Indonezia, Malayezia şi Singapore au rămas neutre. Celelalte cinci – Thailanda, Brunei, Myanmar, Laos şi Cambodgia – au fost alături de China, în grade diferite.

Însă, cum expansiunea Chinei a trecut la viteze superioare, unele dintre naţiunile neutre au început să-şi schimbe poziţia. SUA, Japonia şi alte state au în vedere ca, la reuniunile Cooperării Economice Asia-Pacific şi la întrevederile la nivel înalt ce vor avea loc pe parcursul lunii noiembrie, să susţină ASEAN şi dorinţa realizării unui front unit în vederea stopării construirii insulelor artificiale chineze.

Eşec final

Dezacordul dintre SUA şi China privind modul în care au fost tratate revendicările referitoare la Marea Chinei de Sud a blocat reuniunea responsabililor Apă­rării din ASEAN şi declaraţia comună. SUA şi aliaţii au făcut presiuni în favoarea unei menţiuni în declaraţie asupra diferendelor din Marea Chinei de Sud, în timp ce un înalt res­ponsabil american declara că Beijingul a făcut presiuni asupra membrilor ASEAN pentru a evita orice referire la acest subiect. Potrivit ministrului malayezian al Apărării, Hishammuddin Hussein, „lipsa consensului a făcut imposibilă semnarea unei declaraţii finale“.

Ministerul chinez al Apărării a acuzat „une­le ţări“ din afara Asiei de Sud – cu referire la SUA şi Japonia – că „au încercat prin trucuri să forţeze conţinutul declaraţiei comune“.

Forumul ASEAN s-a desfășurat la doar o săptămână după ce o navă americană a contestat limitele apelor teritoriale din jurul uneia dintre insulele artificiale construite de China în arhipelagul Spratleys, acţiunea determinându-l pe şeful marinei chineze să-l avertizeze pe omologul său american că un incident minor ar putea declanşa un război dacă SUA nu vor împiedica „acte provocatoare“.

China pretinde majoritatea Mării Chinei de Sud, pe unde tranzitează anual mărfuri comerciale de peste 5 miliarde dolari. Vietnam, Malayezia, Brunei, Filipine şi Taiwan au revendicări rivale, dar China se opune, considerând că este vorba despre o ingerinţă externă în conflict.

Summit istoric la Singapore

Preşedinţii chinez, Xi Jinping, şi taiwanez, Ma Ying-jeaou, au anunţat că vor avea o întâlnire sâmbătă, la Singapore – prima reuniune a liderilor celor două ţări de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949, când părţile au optat pentru sisteme politice divergente. Zhang Zhijun, oficial chinez însărcinat cu afaceri taiwaneze, a declarat că cei doi şefi de stat vor avea „un schimb de păreri asupra promovării dezvoltării paşnice a relaţiilor din zona strâmtorii (Formosa)“. Beijingul consideră oficial Taiwanul drept o insulă rebelă, care trebui reunită cu continentul. Dar Zhang declară că reuniunea va reprezenta „o străpungere în schimburile directe şi în comunicarea dintre cei doi lideri, după dificultăţile şi tensiunile născute după 1949“. Cele două maluri ale Strâmtorii Formosa au cunoscut conflicte militare drastice şi confruntări politice puternice. Mulți analişti arată că, deşi este vorba de un moment istoric, o premieră, „nu trebuie să ne aşteptăm la o schimbare substanţială de la această reuniune. Va fi mai degrabă o fotografie de grup“.

Anunţul summitului intervine în timp ce Taiwanul se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale în ianuarie, și liderul Ma, care a supervizat o apropiere fără precedent şi controversată în relaţiile cu Beijingul de când a preluat funcţia supremă în 2008, va părăsi postul anul viitor, iar partidul său naţionalist, KMT, pierde în faţa rivalilor săi, potrivit sondajelor. Militanţii preşedintelui Ma se tem că întâlnirea cu liderul chinez este o tentativă a părţii continentale de a influenţa alegerile din Taiwan.

Van der Wees, fost diplomat olandez, a declarat că summitul de la Singapore va fi „doar un gest politic“ vizând ameliorarea şanselor electorale ale KMT şi propria poziţie a lui Ma, altfel un preşedinte impopular, fără mandat de a negocia cu China în numele Taiwanului: „Doreşte salvarea propriei moşteniri. Va pleca şi poziţia sa în sondaje este în scădere, dar vrea să rămână în istorie ca liderul care a reuşit o apro­piere de China“.

Reuniunea miniştrilor Apărării din ASEAN a avut loc prima oară în 2006 şi este o platformă pentru promovarea păcii şi stabilităţii regionale.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă