18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBelarusul a blocat site-urile de ştiri şi magazinele online

Belarusul a blocat site-urile de ştiri şi magazinele online

Autorităţile din Belarus au blocat duminică magazinele online şi site-urile de informaţii, pentru a preveni un asalt al populaţiei în bănci şi magazine, în urma devalorizării monedei, informează Mediafax.

Agenţia privată de presă BelaPAN, care gestionează site-urile de informaţii Belapan.by şi Naviny.by, a anunţat că site-urile au fost blocate sâmbătă, fără niciun avertisment, relatează AFP.

"După toate dovezile, decizia de blocare a adreselor IP nu putea veni decât de la autorităţi, care deţin monopolul în ţară asupra acestora", a relatat agenţia.

Alte site-uri, precum Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by, au fost blocate duminică.

Aceste măsuri sunt aplicate începând de vineri, în timp ce guvernul a anunţat că achiziţiile de valută vor fi taxate cu 30%, iar exportatorii au primit ordin să îşi convertească jumătate din încasări în monedă locală.

"Se pare că autorităţile vor să transforme o mică panică din jurul rublei belaruse într-o panică generală veritabilă", a scris site-ul BelarusPartisan, calificând blocajul drept "nebunia din decembrie".

Magazinele online au fost la rândul lor blocate în masă.

Guvernul a anunţat un moratoriu asupra creşterii preţurilor pentru bunurile de consum şi a dispus ca producătorii locali de aparatură electronică să crească livrările şi să menţină preţurile, cu riscul de a da faliment.

Belaruşii au stat la coadă ore în şir pentru a-şi goli conturile bancare şi au devalizat magazinele pentru a-şi proteja economiile, aprovizionându-se cu aparatură electronică fabricată în străinătate şi cu articole menajere.

Valoarea rublei statului belarus s-a redus la aproape jumătate de la începutul acestui an, lovită în plin de prăbuşirea rublei, economia ţării fiind puternic dependentă de cea a Rusiei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă