10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBelgia comemorează, duminică, două luni de la atentatele de la Bruxelles

Belgia comemorează, duminică, două luni de la atentatele de la Bruxelles

Belgia a comemorat, duminică, două luni de la atacurile teroriste de la Bruxelles, în care 32 de persoane au murit și peste 300 au fost rănite. Astfel, la Palatul Regal din capitala belgiană a fost organizată o ceremonie, în cadrul căreia s-a făcut apel la unitate și toleranță față de imigranți, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

La evenimentul de Palatul Regal au participat între 500 şi 600 de persoane, printre care s-au aflat familii ale victimelor şi ale celor răniţi, membri din forţele de securitate şi din serviciile de urgenţă, precum şi numeroşi politicieni. 

Regele Filip, regina Mathilde şi premierul Charles Michel au adus un omagiu victimelor şi au mulţumit medicilor şi forţelor de securitate pentru efortul lor de a salva cât mai mulţi dintre oamenii care în dimineaţa zilei de 22 martie s-au aflat la aeroportul Zaventem sau în staţia de metrou Maelbeck, unde în total trei terorişti islamişti kamikaze şi-au detonat încărcăturile explozive. 

Ceremonia de duminică a fost deschisă de solistul belgian Getch Gaetano cu melodia „Imagine”, a lui John Lennon, pe care belgienii au cântat-o a doua zi după atentate în Piaţa Bursei din Bruxelles, piaţă devenită un fel de memorial al victimelor atentatelor. 

Unul dintre momentele cele mai emoţionante ale ceremoniei a fost rostirea numelor celor 32 de victime de către Eddy Van Calster şi Kristin Verellen, soţul şi soţia a două dintre ele. „Pentru noi ceasul s-a oprit. Tristeţea este profundă şi încă sunt multe întrebări fără răspuns”, a afirmat Kristin Verellen, în timp ce unul dintre răniţii în atentatul de la metrou, Dominique Denoel, a mărturisit că a avut intenţia să se mute din Bruxelles, dar ulterior s-a răzgândit, întrucât a apreciat că o asemenea decizie ar echivala cu „fuga de responsabilitate”. „Am uitat să ţesem legături sociale, mai ales cu populaţia imigrantă”, a mai spus această persoană rănită în urma atacului comis de un kamikaze islamist stabilit în Belgia. 

Şi regele Filip a menţionat în discursul său că răspunsul societăţii belgiene în urma atentatelor nu a fost ura, ci solidaritatea, responsabilitatea şi unitatea. Astfel, el susține că Belgia trebuie să continue să construiască punţi.

La fel s-a exprimat şi premierul Charles Michel, care a ţinut să sublinieze în discursul său că acesta nu este un război împotriva islamului. Premierul belgian a mai afirmat că este foarte important ca oamenii să nu se întoarcă „unii împotriva altora”, ci să fie „uniți și puternici”.

Autorităţile belgiene au fost sever criticate pentru incapacitatea de preveni aceste atacuri, deşi aveau informaţii care ar fi trebuit să le atragă atenţia asupra posibilelor intenţii ale teroriştilor, de altfel cetăţeni belgieni.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă