15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialBelgia prelungeşte perioada prezenţei militarilor pe străzi în cadrul luptei împotriva terorismului

Belgia prelungeşte perioada prezenţei militarilor pe străzi în cadrul luptei împotriva terorismului

Guvernul federal belgian a decis să prelungească până la 15 aprilie desfăşurarea militarilor pe străzi în cadrul luptei împotriva terorismului, relatează joi cotidianul La Derniere Heure, potrivit Agerpres

La propunerea ministrului de interne şi pentru securitate Jan Jambon, Consiliul de miniştri a aprobat menţinerea dispozitivului de militari din teren, în baza protocolului de acord privind susţinerea poliţiei de către Ministerul Apărării pentru asigurarea misiunilor de supraveghere. 

Ţinând cont de avizul Comitetului strategic de informaţii şi securitate şi în contextul nivelului general de ameninţare situat în prezent la trei, guvernul a decis la 4 martie să desfăşoare un dispozitiv de maxim 1.000 de militari, din care 740 în stradă, pentru o nouă perioadă de o lună începând cu data de 5 martie. 

Dat fiind că guvernul nu se va reuni nici la 25 martie, 1 aprilie sau 8 aprilie, s-a decis cu titlu excepţional ca actualul angajament al militarilor să fie valabil până la 15 aprilie, precizează La Derniere Heure. 

Premierul Charles Michel a anunţat miercuri că Belgia a decis să menţină neschimbat nivelul său de alertă antiteroristă, situat în prezent la trei pe o scară de patru şi corespunzând unei ameninţări ‘posibile şi probabile’, la o zi după o operaţiune a poliţiei care a avut legătură cu atentatele de la Paris. 

A doua zi după atentatele de la Paris din 13 noiembrie anul trecut, în care au murit 130 de oameni, s-a aflat că teroriştii au folosit Belgia ca bază pentru pregătirea atentatelor. Mai mulţi kamikaze dintre cei care s-au aruncat în aer în capitala franceză erau originari din cartierul bruxellez Molenbeek. 

Mai multe operaţiuni au fost desfăşurate în încercarea de a reţine suspecţi în Belgia, iar în 21 noiembrie nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat la patru pentru oraşul Bruxelles, ducând la închiderea, timp de cinci zile, a transportului în comun şi a şcolilor din capitala belgiană. Ulterior, nivelul a fost coborât la trei, însă autorităţile au menţinut desfăşurarea a sute de militari pentru supravegherea clădirilor sensibile pe tot teritoriul ţării.

Cele mai citite

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă