20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialBerlinul respinge acuzaţiile lui Erdogan împotriva deputaţilor de origine turcă

Berlinul respinge acuzaţiile lui Erdogan împotriva deputaţilor de origine turcă

Guvernul german a calificat luni ca fiind ‘de neînţeles” declaraţiile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care i-a acuzat pe parlamentarii germani de origine turcă care au recunoscut genocidul armean săptămâna trecută că ar fi susţinători ai terorismului kurd, relatează AFP, preluată de Agerpres

“Şi noi, în Germania, considerăm PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) ca fiind o organizaţie teroristă şi este total de neînţeles să vedem în prezent că declaraţii provenind din Turcia încearcă să facă legătura între unii membri ai Bundestagului şi terorism”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. 

Erdogan a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că ‘trebuie analizat într-un laborator sângele parlamentarilor germani de origine turcă’ care au votat în favoarea recunoaşterii genocidului armean, pentru a verifica originea lor în condiţiile în care votul Bundestagului (camera inferioară a Parlamentului) din 2 iunie este perceput în ţară drept un afront. 

Unii dintre aceşti parlamentari s-au plâns că au primit după vot mai multe ameninţări cu moartea prin intermediul reţelelor sociale şi, potrivit presei germane, poliţia intenţionează să le asigure protecţie personală. 

‘După o astfel de decizie, cum ar putea liderii politici germani să se prezinte în faţa mea şi a premierului turc?’, a mai spus Erdogan în acest week-end. 

Totodată, Erdogan s-a declarat decepţionat de atitudinea cancelarului Angela Merkel, care nu a participat la dezbatere. ”Mi-ar fi plăcut ca ea să participe şi să voteze”, a spus preşedintele turc. 

Armenii estimează că un milion şi jumătate de semeni de-ai lor au fost ucişi în mod sistematic la sfârşitul Imperiului Otoman. Numeroşi istorici şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid. 

Turcia a afirmat la rândul său că a fost un război civil, însoţit de foamete, în care au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Cele mai citite

Erika Isac, artista care a semnalat pericolul asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online

Erika Isac, artistă extrem de cunoscută după ce a semnalat riscurile asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online, dedicat siguranței femeilor. Serviciul #GETHOMESAFE...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

Erika Isac, artista care a semnalat pericolul asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online

Erika Isac, artistă extrem de cunoscută după ce a semnalat riscurile asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online, dedicat siguranței femeilor. Serviciul #GETHOMESAFE...
Ultima oră
Pe aceeași temă