16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialBernard Cazeneuve, ministrul de interne francez, este noul premier al Franţei

Bernard Cazeneuve, ministrul de interne francez, este noul premier al Franţei

După demisia lui Manuel Valls de la şefia Executivului francez, presa franceză anunţă că ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, a fost desemnat în funcția de prim-ministru.

 


Citeşte şi: Premierul Manuel Valls și-a anunțat demisia, pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2017: Prin candidatura mea, vreau să le propun francezilor o schimbare, pentru a oferi forţelor politice de stânga încă cinci ani la putere


Premierul francez Manuel Valls a anunțat, luni seara, că va demisiona de la șefia Guvernului, pentru a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2017, informează AFP. Valls a decis să participe la scrutinul pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist la funcţia de preşedinte al Franței, informează Mediafax/

„Mă aflu la Évry (departamentul Essonne), în oraşul meu, cel al familiei mele, al copiilor mei, oraşul meu de suflet. Un oraş intens, de care te ataşezi, tânăr, popular. Un oraş în care lumea vorbeşte direct. Acest oraş este o şcoală a vieţii. Pot anunţa că sunt candidat la funcţia de preşedinte al Republicii (…) A venit vremea să mă implic mai mult. Situaţia îmi arată că trebuie să iau în considerare faptul că nu mai pot fi prim-ministru. Îmi voi da demisia începând de mâine”, a declarat Manuel Valls, citat de cotidianul Le Figaro.

El și-a motivat decizia pecizând că Franța trebuie să ia atitudine față de amenințarea teroristă și ascensiunea miscărilor politice de extremă-dreapta.

„Sunt candidat deoarece Franţa trebuie să aibă o influenţă mai mare într-o lume afectată de terorism, de încălzirea climatică şi de ascensiunea mişcărilor politice de extremă-dreapta. Vreau, în deplină libertate, să le propun francezilor o schimbare, prin candidatura mea, pentru a oferi forţelor politice de stânga încă cinci ani la putere”, a explicat Valls.


Cine este Bernard Cazeneuve

Născut la 2 iunie 1963 la Senlis (Oise), Bernard Cazeneuve a fost însărcinat cu Afacerile Europene începând din luna mai. Reales deputat în departamentul Manche, la 10 iunie, el a ocupat această funcţie şi în perioadele 1997-2002 şi 2007-2012, se arată în biografia sa publicată pe site-ul Guvernului francez.

Plasat în acest departament în 1992 de către François Mitterrand şi Laurent Fabius, Bernard Cazeneuve a pierdut o singură bătălie în cursul carierei sale politice. Este vorba despre alegerile legislative din 2002. Învins de Jean Lemière de la UMP, Cazeneuve s-a înscris în baroul din Cherbourg şi şi-a adunat forţele pentru a-şi pregăti revenirea, nota AFP în mai, după ce acesta a fost numit responsabil de Afacerile Europene în Guvernul condus de Jean-Marc Ayrault.

Nu i-au fost străine nici funcţiile ministeriale. Consilier tehnic al secretarului de stat însărcinat cu relaţiile culturale internaţionale (în 1990), şef al cabinetului secretarului de stat pentru Afaceri Externe (1991), apoi secretar de stat pe problemele mării (1992), el se ocupă de dosarele privind navigaţia de agrement, de operaţiunile militare franceze din Rwanda, apoi din Golf, precum şi de instalaţiile nucleare. Ulterior a devenit unul dintre purtătorii de cuvânt ai lui François Hollande şi a fost prezentat drept ministeriabil, cu şanse de a ocupa portofoliul Apărării.

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...
Ultima oră
Pe aceeași temă