16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNepalul are pentru prima dată o femeie preşedinte

Nepalul are pentru prima dată o femeie preşedinte

Parlamentul de la Katmandu a ales-o pe Bidhya Devi Bhandari drept președinte al Nepalului. Astfel, ea a devenit prima femeie care deține funcția supremă în statul asiatic, relatează Agerpres.

Bhandari, care a obținut 327 de voturi parlamentare, l-a învins pe contracandidatul său Kulbahadur Gurung, votat de 214 de parlamentari.

Bidhya Devi Bhandari (în vârstă de 54 de ani) este văduva fostului președinte al Partidului Comunist Marxist-Leninist al Nepalului Unificat (UML), Madan Bhandari, care a murit într-un accident rutier în 1993.

Ea s-a implicat în politică în 1979, în cadrul unei mișcări a studenților comuniști nepalezi. În prezent, Bidhya Devi Bhandari este vicepreședinta UML.

În 1993, ea a câștigat un mandat de deputat din partea formațiunii UML. În anul 2010, a deținut funcția de ministru al apărării în guvernul condus de Madhav Kumar Nepal.

În prezet sunt 13 femei la conducerea unor stat în toată lumea: Lorella Stefanelli in San Marino, Ameenah Gurib – Mauritius, Kolinda Grabar-Kitarović – Croația, Marie Louise Coleiro Preca – Malta, Michelle Bachelet – Chile, Catherine Samba-Panza – Republica Centr-africană, Park Geun-hye – Coreea de Sud, Atifete Jahjaga – Kosovo, Dilma Rousseff – Brazilia, Dalia Grybauskaitė – Lituania, Cristina Fernández de Kirchner – Argentina, Ellen Johnson Sirleaf – Liberia și acum Bidhya Devi Bhandari – Nepal. Acestora li se adaugă cele trei membre ale Consiliului Federal Elvețian care au statutul de președinte – Doris Leuthard, Eveline Widmer-Schlumpf și Simonetta Sommaruga. 

 

 

 

Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă