10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialBilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 4.000 de morţi

Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 4.000 de morţi

UPDATE: Bilanţul cutremurelor şi avalanşelor produse în Nepal a depăşit 4.000 de morţi, anunţă autorităţile medicale, informează Mediafax

Poliţia nepaleză a transmis că 4.004 persoane au decedat, iar 7.180 au fost rănite în urma cutremurului de 7,9 grade produs sâmbătă,  potrivit Associated Press.

Filiala nepaleză a organizaţiei Caritas estimează că bilanţul cutremurelor şi avalanşelor din Nepal va depăşi 6.000 de morţi.

———

UPDATE: Bilanţul cutremurului din Nepal a crescut, luni,  la 3.617 morţi, la două zile după tragedia care a determinat zeci de mii de persoane să îşi petreacă noaptea pe străzi, relatează AP, conform Mediafax.

Dintre aceste victime, 1.302 s-au înregistrat doar în Valea Kathmandu. În plus, 6.515 persoane au fost rănite, a anunţat poliţia într-un mesaj postat pe Twitter.

———–

Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, produs, sâmbătă, în Nepal a crescut, luni, la 3.218 morţi, relatează AP, conform Mediafax.

Echipele de salvare au primit primele informaţii din sate izolate de munte, care sugerează că multe comunităţi au fost devastate sau se străduiesc să facă faţă dezastrului.

Citește și: Români surprinși de cutremurul devastator din Nepal

Alunecările de teren au împiedicat echipele de salvare să ajungă la cei care au nevoie de ajutor folosind cărările de munte, a declarat Prakash Subedi, oficial din regiunea Gorkha, unde a avut epicentrul cutremurul.

“Sate ca acesta sunt în mod obişnuit afectate de alunecări de teren şi nu este neobişnuit ca 200, 300 sau până la 1.000 de persoane să fie complet îngropatea de pietrele care cad”, a declarat un membru al grupului World Vision, Matt Darvas.

Cutremurul de sâmbătă cu magnitudinea de 7,8 a generat groază în Nepal, generând o avalanşă care a acoperit o parte a unei baze în care se aflau numeroşi străini care se pregăteau să îşi înceapă ascensiunea pe vârf. Cel puţin 18 persoane au murit aici şi alte 61 au fost rănite.

Inspectorul general de poliţie Komal Singh Bam a declarat luni că bilanţul victimelor a crescut la 3.218 persoane dar nu a oferit alte detalii. Alte 61 de persoane au murit în India vecină, în timp ce China a anunţat că 20 de persoane au murit în Tibet.

Citește și: Cutremurul din Nepal: Google concepe un serviciu online pentru localizarea persoanelor dispărute

Administratorul şef din Kathmandu, Ek Narayan Aryal, a declarat că au fost distribuite corturi şi apă, luni, în zece locaţii din capitală, dar că replicile au lăsat populaţia foarte speriată.

“Au fost aproximativ 100 de cutremure şi replici, ceea ce a făcut eforturile de salvare dificile. Chiar şi salvatorii sunt speriaţi şi fug din cauza lor”, a declarat el.

Zeci de mii de persoane şi-au petrecut noaptea dormind în parcuri sau pe un teren de golf. Alţii au campanat în pieţe înconjuraţi de dărâmături.

“Nu ne simţim deloc în siguranţă. Au fost atât de multe replici. Nu se mai opreşte”, a declarat Rajendra Dhungana, în vârstă de 34 de ani, care şi-a petrecut ziua cu familia nepoatei sale pentru incinerarea ei la Templul Pashuputi Nath din Kathmandu. “Am văzut sute de cadavre arzând”, a afirmat ea.

Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan.

Cel mai puternic cutremur din Nepal a avut loc în 1934 şi a avut 8 grade. Acesta a distrus oraşele Kathmandu, Bhaktapur şi Patan.

Cele mai citite

Caz controversat în Bulgaria. L-a demis pe ministrul de externe și a preluat el postul

Decizia premierului interimar bulgar, Dimităr Glavcev, de a demite ministrul de externe, Stefan Dimitrov, la doar două săptămâni de la numirea acestuia în post,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Țările din UE nu sunt încă hotărâte să trimită sisteme Patriot în Ucraina

Miniștrii europeni au declarat luni că analizează de urgență modul în care pot oferi mai multă apărare aeriană Ucrainei, dar nu s-au oprit la...
Ultima oră
Pe aceeași temă