4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBilanțul operaținilor militare din Afganistan

Bilanțul operaținilor militare din Afganistan

Comandantul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) a prezentat, duminică, un bilanţ pozitiv al acţiunii trupelor străine în această ţară, la momentul în care misiunea se retrage după 13 ani de război şi în pofida unei insurecţii în continuare active a talibanilor, relatează AFP. „Împreună i-am ridicat pe afgani deasupra tenebrelor şi disperării şi le-am dat speranţă pentru viitor", a spus generalul american John Campbell duminică, la Kabul, într-o ceremonie care marchează încheierea misiunii, citat într-un mesaj postat pe contul de Twitter al ISAF.

Generalul Campbell, care se adresa militarilor NATO prezenţi duminică la cartierul general al ISAF la ceremonie, a adăugat "aţi făcut Afganistanul mai puternic şi ţările noastre mai sigure". "Sper că sunteţi mândri de impactul pozitiv pe care l-aţi putut avea şi că veţi continua să aveţi (impact) asupra afganilor şi viitorului lor", a continuat comandantul Forţei NATO.

La 1 ianuarie, misiunea "Susţinere Hotărâtă" vizând ajutoarea şi formarea armatei afgane, va prelua ştafeta, cu 12.500 de oameni, de la misiunea ISAF, care a pierdut 3.845 de militari începând din 2001 şi până în prezent.

"Calea de parcurs rămâne dificilă, dar vom triumfa", a subliniat generalul Campbell. "Prin misiunea Susţinere Hotărâtă vom continua să-i susţinem (pe afgani)", a insistat el.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a scris, într-un comunicat, că "la sfârşitul acestui an, ne încheiem misiunea de luptă în Afganistan şi deschidem un nou capitol în relaţiile noastre cu această ţară".

"Mulţumită eforturilor remarcabile ale forţelor noastre, ne-am atins obiectivul pe care ni le-am stabilit. Ne-am făcut ţările mai sigure, lăsând teroriştii internaţionali fără un sanctuar", continuă Stoltenberg . "Noi am făcut Afganistanul mai puternic, creând forţe de securitate inexistente anterior", a conchis secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă