10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Bilanţul seismului din Nepal depăşeşte 2.540 de morţi

UPDATE: Bilanţul seismului din Nepal depăşeşte 2.540 de morţi

UPDATE 21.19: Autorităţile nepaleze au anunţat că bilanţul oficial al seismului este de 2.460 de morţi, iar poliţia a precizat că 6.492 de persoane au fost rănite, relatează Reuters. Cel puţin 1.100 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite, potrivit Mediafax

În condiţiile în care drumurile şi liniile de comunicaţie au fost distruse, oficialii se aşteaptă ca bilanţul victimelor să fie mult mai mare, în urma informaţiilor primite din zone izolate, unde sate întregi au fost devastate.

——-

UPDATE 18.49:  Bilanţul oficial al seismului cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, produs sâmbătă în Nepal, depăşeşte 2.400 de morţi şi ar putea să mai crească, în condiţiile în care echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături, relatează DPA, potrivit Mediafax

Ministerul nepalez de Interne a anunţat că bilanţul oficial al seismului este de 2.352 de morţi, majoritatea în capitala Kathmandu.

Peste 5.000 de persoane au fost rănite, iar echipele de intervenţie caută în continuare printre dărâmături, în speranţa că vor găsi eventuali supravieţuitori.

În condiţiile în care drumurile şi liniile de comunicaţie au fost distruse, oficialii se aşteaptă ca bilanţul victimelor să fie mult mai mare, în urma informaţiilor primite din zone izolate, unde sate întregi au fost devastate.

În plus, în urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 50 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.

Aproximativ 6,6 milioane de persoane locuiesc în zona afectată de cutremur, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru ajutor de urgenţă, Jens Laerke. El a precizat că este dificil de estimat câte dintre ele au nevoie efectiv de ajutor.

——

Bilanțul cutremurului de 7,9 grade pe scara Richter, care a avut loc sâmbătă în Nepal, depăşeşte 2.200 de morţi.  Eforturile de salvare se intensifică, după ce numeroase ţări şi organizaţii internaţionale au trimis ajutoare, transmite Mediafax

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului a ajuns la 2.152 de morţi şi 5.463 de răniţi, relatează Reuters. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

Citește și: Cutremurul din Nepal: Google concepe un serviciu online pentru localizarea persoanelor dispărute

În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 49 de persoane au murit în India, 17 în regiunea autonomă chineză Tibet şi alte patru în Bangladesh.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. “Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn”, a scris românul.

Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg, un manager Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.

Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puţin 1.000 de alpinişti, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.

Citește și: FOTO. Cutremur în Nepal, cu peste 1.000 de morți. Avalanșele au făcut 18 victime pe Everest. MAE: 19 români, între care patru alpiniști, sunt în Nepal

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Alex Găvan a anunţat că alpinistul Willie Benegas a fost transportat cu elicopterul la tabăra 1 pentru a duce frânghii şi alte instrumente necesare alpiniştilor blocaţi acolo.

O replică puternică a seismului s-a înregistrat duminică, având o magnitudine de 6,7 şi declanşând noi avalanşe în munţii Himalaya. Replica a fost resimţită şi în capitala indiană New Delhi, unde circulaţia metroului a fost oprită.

În condiţiile în care Guvernul nepalez este copleşit de situaţie, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane.

Mai multe organizaţii internaţionale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie şi Pakistanul sunt printre ţările care oferă experţi în operaţiuni de salvare.

Cutremurul de sâmbătă a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse.

Salvatorii, unii purtând măşti pe faţă din cauza prafului, căutau în continuare eventuali supravieţuitori printre dărâmături. Unii dintre ei săpau cu mâinile goale prin moloz.

Mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, pe temperaturi apropiate de limita îngheţului şi în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.

Cele mai citite

TikTok Lite ar putea fi suspendat în Europa, spun autoritățile de reglementare din UE

O caracteristică cheie a noii aplicații TikTok, TikTok Lite, ar putea fi suspendată în Uniunea Europeană dacă oficialii companiei nu aduc argumente cu privire...

Rușii încearcă să cucerească orașul ucrainean Ceasov Iar cu ajutorul a peste 20000 de parașutiști

Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia...

Baby Nest-ul de la Marianne’s Goodies: Soluția ideală pentru somnul și joaca în siguranță a bebelușilor

Descoperă cum Baby Nest-ul de la Marianne's Goodies, un brand românesc de inovație în domeniul articolelor pentru bebeluși, asigură o tranziție lină și sigură...
Ultima oră
Pe aceeași temă