15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBoko Haram, strategia ororii

Boko Haram, strategia ororii

Grupul islamist extremist armat Boko Haram, cunoscut pentru violenţele comise în Nigeria şi în statul vecin, Camerun, a distrus 16 localităţi într-un raid lansat miercurea trecută în nord-estul ţării, iar martorii relevă că 2.000 de persoane au fost ucise, Amnesty International evocând „cel mai grav masacru” comis până acum de Boko Haram. Potrivit unui martor care a supravieţuit, „am mers 5 km peste cadavre”. Un alt atac a fost comis prin declanşarea unei bombe artizanale într-o piaţă plină de lume, în Maiduguri. Bomba era fixată pe o fetiţă de 10 ani.

Un lider local a declarat că femeile, copiii şi persoanele în vârstă care nu au reuşit să fugă la timp au fost principalele victime când islamiştii au atacat  oraşul Baga şi localităţile din jur unde se afla şi o tabără de refugiaţi. Localnicii care au încercat să scape de sutele de insurgenţi Boko Haram, 
înarmaţi cu arme grele, refugiindu-se în brusă, au fost urmăriţi de islamişti cu motociclete. „Corpurile zac încă în brusă şi prin împrejurimi, dar nu este prudent să mergi să le îngropi”. În timpul acelui atac sângeros, membrii Boko Haram au incendiat total Baga şi alte 15 localităţi.

Baga este un important centru comercial şi gazda unei baze a Forţei multinaţionale care regrupează soldaţi din Niger şi Ciad care luptă contra grupării extremiste. Grupul controlează acum frontierele strategice cu Ciad, Niger şi Camerun, iar şeful Boko Haram, Abubakar Shekau, a proferat ameninţări la adresa Camerunului şi a preşedintelui său,Paul Biya, într-o înregistrare postată pe YouTube.

Bilanţul definitiv al atacurilor succesive asupra Baga şi localităţilor din împrejurimi este dificil de stabilit, mii de localnici fugind în direcţia Maiduguri, capitala statului Borno, la 200 km spre sud, sau în cealaltă direcţie, spre Ciadul vecin. „Peste 20.000 de refugiaţi provenind din Baga şi din vecinătate se află într-o tabără la Maiduguri”, a declarat  Musa Bukar, responsabil administrativ al acestei zone din Borno. 

Violenţele se înmulţesc în Nigeria în apropierea alegerilor prezidenţiale, prevăzute în februarie, şi Boko Haram a întețit atacurile contra civililor. Atentatul din Maiduguri a fost urmat de un alt episod sângeros, când o bombă artizanală fixată asupra unei copile de 10 ani a explodat într-o piaţă plină de lume.  

Cadavre cât vezi cu ochii

Tiruri de arme, urlete, apoi fuga în noapte spre brusa plină de cadavre. Este povestea ororilor comise de insurgenţii Boko Haram, spusă de către Yanaye Grema, un pescar de 36 ani care a rămas ascuns trei zile în care combatanţii Boko Haram au ras de pe faţa pământului oraşul său, Baga, situat pe malurile nigeriene ale Lacului Ciad. În atacul din 3 ianuarie, el a stat ascuns între un zid şi casa vecinului său, protejat de ramurile unui arbore. Yanaye Grema a auzit ce se întâmplă în jurul său. „Tot ce am auzit erau tiruri de armă, explozii, urlete și strigăte: Allah Akbar”. „În fiecare noapte escaladam podul casei mele pentru a înghiţi rapid boabe de manioc şi a bea apă, apoi reveneam în ascunzătoare. Unii oameni ai Boko Haram au campat aproape de piaţa principală din Baga, la circa 700 m de ascunzătoarea mea, şi noaptea puteam vedea lumina generatorului lor şi auzeam aclamaţii şi râsete”.

După trei zile s-au diminuat patrulările şi „marţi au început jafurile în piaţă şi din locuinţe. Spre seară au incendiat piaţa şi casele. Am decis că era timpul să plec, înainte ca să vină în direcţia mea”. Abia părăsind ascunzătoarea, Grema a realizat amploarea masacrului. „Pe distanţă de 5 km am mers peste cadavre, până când am ajuns în satul Malam Karanti, care era de asemenea ars şi pustiu”. În brusă, Yanaye a întâlnit un cioban bătrân, care l-a sfătuit să se îndrepte spre vest pentru a evita bandele Boko Haram.

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă