14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSiria: Bombardamente de o ferocitate fără precedent

Siria: Bombardamente de o ferocitate fără precedent

Forţele rebele şi regimul sirian şi-au intensificat pregătirile în vederea bătăliei decisive la Alep. Controlul celui de-al doilea oraş al Siriei poate decide soarta regimului lui Bashar al-Assad.

„Bătălia pentru Alep este cea mai simbolică şi cea mai strategică dintre bătăliile din Siria“, estimează Charles Lister de la Middle East Institute. De câteva zile, Alep, cel de-al doilea oraş al Siriei, răscruce comercială şi culturală, cu o istorie de 2000 de ani, moare sub bombardamente, sub tăcerea Occidentului.

Rebelii din Alep se află sub bombardamentele aeriene intense şi continue ale forţelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad după ce, în weekend au cucerit Ramouseh, un cartier-cheie din sud-estul oraşului Alep, ceea ce le-a permis să deschidă un culoar în zonele asediate. „Suntem în tranşee, dar sunt lovituri aeriene de o ferocitate fără precedent“, a declarat un comandant al coaliţiei rebele pentru Reuters. Coaliţia rebelilor, cunoscută sub numele Jaish al-Fatah, a lansat la finele săptămânii un atac fulger care a spart asediul impus de trupele lui Assad luna trecută după ce au cucerit înălţimile care domină ruta Castello, singura cale prin care pot fi aduse ajutoare din oraşe din estul Turciei, care susţin opoziţia.

Concret, recucerirea cartierelor asediate de trupele regimului de la Damasc este una din rarele victorii câştigate în ultimii ani de rebeli în conflictul devastator care a făcut peste 290 de morţi şi a împins în bejenie jumătate din populaţia siriană şi a provocat o gravă criză umanitară.

În Alep, 300.000 de civili, din care 90.000 de copii, trăiesc în condiţii oribile de foamete, epidemii şi mai ales sub bombardamentele neîncetate. Din 17 iulie, ultimul pasaj care lega supravieţuitorii de Turcia, prin care treceau rarele convoaie de aprovizionare a fost blocat de soldaţii lui Assad. Luni, ONU, îngrijorat de violenţa luptelor din Alep a cerut o încetare a focului pentru evacuarea civililor şi pentru trimiterea de ajutoare umanitare.

Rebelii au spart asediul

Rebelii şi regimul, care îşi dispută controlul celui de-al doilea oraş din Siria, au deplasat importante întăriri în combatanţi şi în arme la Alep şi în împrejurimi. Combatanţii rebeli au ridicat drapelele Armatei siriene libere şi ale organizaţiei islamiste Jahbat Fateh al-Cham pentru a-şi celebra victoria asupra armatei lui Assad, sâmbătă, 6 august şi după această lovitură dură contra regimului în oraşul din nordul Siriei, duminică, grupurile rebele şi jihadiste au anunţat debutul luptei pentru cucerirea întregului Alep. Insurgenţii au spart asediul impus de trei săptămâni de Damasc după o contra-ofensivă care le-a permis să încercuiască parţial cartierele pro-Assad din vestul oraşului divizat. Confruntaţi cu aviaţia regimului susţinută de loviturile aeriene ale aliatului rus şi la sol cu combatanţii iranieni şi ai Hezbollah, rebelii, ajutaţi de jihadişti, au folosit masiv şi cu succes vehicule pline cu explozibili şi kamikaze pentru deschiderea de breşe în sistemul de apărare şi au semănat panică în rândul adversarilor.

Directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane a precizat că atât regimul, cât şi rebelii au trimis întăriri la Alep. „Circa 2.000 de combatanţi pro-regim, sirieni, iranieni, irakieni şi ai Hezbollahului libanez, au traversat ruta Castello, venind din centrul ţării“. Avioane siriene şi ruseşti au continuat să bombardeze cartierele rebele şi poziţiile insurgenţilor la sud de Alep ca şi în oraşul Idleb, bastion rebel.

Cele două tabere se pregătesc pentru lupta care are o mare importanţă pentru beligeranţi şi aliaţii lor din străinătate. Rusia şi Iran susţin regimul Assad, în timp ce occidentalii, Turcia şi Arabia Saudită susţin rebelii.

După succesul obţinut la Alep, „Armata de cucerire“ – care regrupează grupurile rebelilor islamişti, între care puternicul Ahrar al-Cham şi Front Fateh al-Cham (ex-Front al-Nosra, care a renunţat la ataşamentul faţă de Al Qaeda) – a anunţat „debutul noii faze pentru eliberarea întregului Alep“.

Situaţia militară rămâne fluc­tuantă în teren. Miză majoră a conflictului, oraşul nordic Alep este divizat din 2012 între cartiere controlate de rebeli şi sectoarele din vest aflate în mâinile regimului de la Damasc. 

În provincia Alep, Forţele democratice siriene, care grupează combatanţi arabi şi kurzi, au preluat controlul oraşului Minbej, fief al ISIS şi principalul centru de aprovizionare al jihadiştilor de la frontiera turcă spre Raqqa, capitala de facto a ISIS în Siria.

Cele mai citite

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...

Impactul Plafonării Prețurilor asupra Ratei Inflației: Analiza Politicilor PSD

Introducere la Contextul Economic Actual Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport care arată că măsurile de plafonare a prețurilor inițiate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă