17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialBombardarea rafinăriilor Statului Islamic în Siria

Bombardarea rafinăriilor Statului Islamic în Siria

SUA şi doi aliaţi arabi au intensificat loviturile aeriene în Siria, miercuri seară, vizând rafinăriile controlate de grupul extremist sunnit Statul Islamic (SI), cu scopul distrugerii principalei surse de finanţare a jihadiştilor. La Paris, preşedintele François Hollande a convocat o reuniune de criză a doua zi după anunţarea decapitării ostaticului francez în Algeria, încă o atrocitate a unui grup islamist care şochează din nou întreaga lume. Armata algeriană a declanşat ieri o amplă operaţiune în Masivul Djurdjura în căutarea trupului ostaticului executat şi pentru „neutralizarea“ membrilor grupului Jund al-Khalifa, care a revendicat asasinatul.

Pentagonul a anunţat că SUA, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au lovit miercuri seară 12 rafinării controlate de SI în estul Siriei. Este pentru prima oară când această coaliţie reunită contra SI vizează instalaţiile petroliere în vederea eliminării principalei surse de finanţare a teroriştilor, care fac contrabandă cu petrol prin intermediul ţărilor vecine. Avioane de luptă şi drone americane, alături de avioane ale Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite, au lovit rafinării din deşertul sirian, o zi după valul de raiduri care au ţintit obiective ale SI – tabere de antrenament, depozite de arme şi centre de comandă.

Operaţiunea de miercuri face parte dintr-o vastă strategie vizând tăierea liniilor de aprovizionare şi coridoarelor de transport ce leagă bastioanele SI în Siria şi Irak.

Se estimează că Statul Islamic produce între 25.000 şi 40.000 barili de petrol pe zi, câştigând astfel circa un milion de dolari zilnic. Combatanţii SI duc un război pe două fronturi, în Irak şi în Siria, căutând să extindă limitele califatului lor autoproclamat. Grupul este acuzat de atrocităţi în cele două ţări şi de decapitarea a cel puţin trei ostatici occidentali.„Singurul limbaj pe care aceşti ucigaşi îl înţeleg este cel al forţei“, declara preşedintele american la ONU, înainte de a prezida o şedinţă extraordinară a Consiliul de Securitate care a adoptat o rezoluţie pentru stăvilirea fluxului de jihadiştri străini spre Siria şi Irak. Obama a repetat hotărârea sa de a lucra cu o vastă coaliţie pentru „dezmembrarea acestei reţele a morţii“, care la finele lunii iunie a proclamat un „califat“ peste regiunile pe care le controlează în Irak şi Siria.

Decapitat în munţii Algeriei

În acelaşi moment, grupul jihadist algerian Jund al-Khalifa difuza un video cu decapitarea francezului Herve Gourdel, 55 ani, turist şi ghid montan. Înregistrarea, publicată pe site-urile jihadiste şi intitulată „Mesaj de sânge pentru guvernul francez“, arată ostaticul îngenuncheat, cu mâinile la spate, înconjurat de patru persoane înarmate şi cu faţa acoperită. Punerea în scenă seamănă cu cele ale execuţiilor celor doi ziarişti americani răpiţi în Siria, James Foley şi Steven Sotloff, şi a lucrătorului umanitar britanic David Haines de către membrii SI. Grupul Jund al-Khalifa („Soldaţii califatului“) a revendicat răpirea şi uciderea turistului francez în Algeria ca ripostă la participarea Franţei la loviturile aeriene din Irak. Câteva ore după publicarea apelului SI în care cerea partizanilor săi să ucidă cetăţenii ţărilor care participă la coaliţia contra jihadiştilor ca răspuns la bombardarea în Irak a poziţiilor lor, s-a aflat că un cetăţean francez, Herve Pierre Gourdel, fusese răpit în Algeria de un grup al SI care a avertizat că îl va executa dacă guvernul preşedintelui Hollande nu opreşte loviturile aeriene asupra SI în Irak. Parisul a refuzat să răspundă ultimatumului şi ostaticul a fost decapitat. Potrivit media algeriană, răpitorul lui Gourdel ar fi un ex-consilier militar al şefului Al Qaeda în Maghrebul Islamic – Aqmi,aripa nord-africană a nebuloasei islamiste.

Membrii grupului jihadist „Soldaţii califatului“ se ascund în munţii din regiunea Kabylia, reputată a fi o zonă periculoasă, care găzduieşte numeroşi jihadişti. Joi, peste 3.000 de militari algerieni şi forţe speciale au participat la o vastă operaţiune în Masivul Djurdjura pentru descoperirea trupului francezului executat şi depistarea jihadiştilor Jund al-Khalifa. O sursă a forţelor algeriene de securitate preciza pentru AFP: „Căutările în întreaga zonă vor continua noapte şi zi până la recuperarea corpului“ lui Herve Gourdel şi „neutralizarea criminalilor“. La operaţiune participă trupe de elită algeriene din serviciul de luptă antitero, iar ministrul Apărării reafirma într-un comunicat determinarea autorităţilor de a urmări „aceşti criminali oriunde se află (…) până la eliminarea lor totală şi purificarea ţării de actele lor abjecte“.

Cele mai citite

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...

Marcel Ciolacu, vizită în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat miercuri că intenționează să efectueze săptămâna viitoare o vizită oficială în Turcia. În cadrul acestei vizite, în conformitate cu...

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă