10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFuneraliile lui Boris Nemțov. Ce oficiali au fost interziși de Rusia la...

Funeraliile lui Boris Nemțov. Ce oficiali au fost interziși de Rusia la ceremonie

Liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, asasinat vineri seară în apropiere de Kremlin, este înmormântat, marţi, la cimitirul Troiekurovskoie din Moscova.

Citește și: Camerele de supraveghere, din zona unde a fost ucis Boris Nemţov, erau oprite

Înainte de funeralii, va fi organizată o slujbă memorială la sediul Centrului Saharov din Moscova, o organizaţie non-guvernamentală pentru drepturile omului.

La funeralii vor participa mai mulți ambasadori și politicieni străini, printre care șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul Rigăi, Nils Usakovs, și ministrul adjunct al afacerilor externe polonez, Konrad Pawlik. 

Președintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autoritățile ruse i-au refuzat permisiunea să participe la funeralii, ca răspuns la sancțiunile europene împotriva Moscovei. De asemenea, eurodeputata letonă Dandra Kalniete a anunțat luni seara că i s-a refuzat accesul în aeroportul internațional Șeremetievo al capitalei ruse.

Citește și: Obama: Asasinarea lui Boris Nemţov, o dovadă a deteriorării libertăților în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Boris Nemțov, delegându-l să ia parte în locul său pe reprezentantul președinției în Dumă, Garry Minh, relatează agenția de presă Interfax.

Nici premierul Dmitri Medvedev, nici vicepremierii guvernului de la Moscova și nici președinții celor două camere ale parlamentului rus — Serghei Narâșkin (Duma de Stat — camera inferioară) și Valentina Matvienko (Consiliul Federației — camera superioară) — nu vor fi prezenți la funeraliile lui Nemțov, a cărui ucidere este văzută ca un asasinat politic, potrivit Rbc.

Boris Nemţov, un lider al opoziţiei ruse, a fost împuşcat de câteva ori, vineri, înainte de miezul nopţii, în timp ce se plimba pe podul Bolşoi Moskvoreţki, în apropiere de Kremlin, în compania modelului ucrainean Anna Duriţkaia.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă