18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialBosnia: Sârbii sunt inspiraţi de referendumul din Scoţia, spre nemulţumirea musulmanilor

Bosnia: Sârbii sunt inspiraţi de referendumul din Scoţia, spre nemulţumirea musulmanilor

După anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, şi odată cu apropierea referendumului scoţian asupra independenţei, preşedintele Republicii Srspka, Milorad Dodik, evocă în mod insistent despărţirea entniei sârbe de Bosnia, informează MediafaxSârbii speră ca tabăra "da" să obţină victoria în referendumul din Scoţia, spre nemulţumirea etnicilor musulmani, apărătorii integrităţii fostei republici iugoslave, care şi-a proclamat independenţa în 1992 cu preţul unui război sângeros, relatează AFP. 

 

"Observăm ce se petrece în Italia, Scoţia sau Catalonia. Acestea sunt experienţe de o importanţă capitală pentru RS", a declarat Milorad Dodik. "Că acest lucru exasperează sau nu pe cineva (…), ne vom servi de cele mai bune exemple atunci când va veni momentul" îndreptării către independenţă, a adăugat el.

Acordul de pace de la Dayton, în Statele Unite, care a pus capăt războiului intercomunitar (1992-1995), a consacrat împărţirea Bosniei în două entităţi, şi anume RS şi Federaţia croato-musulmană, care au suprafeţe aproape egale.

Aceste entităţi dispun de o autonomie importntă şi sunt legate prin intermediul unui Guvern central slab.

 

 

Cele mai citite

Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza privind deficitul guvernamental al României în 2024

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari, dar...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...
Ultima oră
Pe aceeași temă