13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBrazilia: O comisie specială a Senatului analizează procedura pentru demiterea președintei Dilma...

Brazilia: O comisie specială a Senatului analizează procedura pentru demiterea președintei Dilma Rousseff

Senatul brazilian a decis, luni, formarea unei comisii speciale, care va analiza procedura de demitere a președintei Dilma Rousseff, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, o comisie formată din 17 senatori au la dispoziție zece zile să examineze procedura de impeachement împotriva șefei statului, care a trecut de Camera Deputaților în 17 aprilie. După aceea, comisia va face o recomandare celor 81 de senatori, care vor vota continuarea sau clasarea procedurii.

Un vot al majorităţii simple a senatorilor (41 din 81), care va avea loc probabil pe 12 mai, va fi suficient pentru a pronunţa punerea sub acuzare a preşedintei pentru „crimă de responsabilitate” şi să o îndepărteze de la putere pentru maxim şase luni în aşteptarea verdictului final. 

Citește și: Brazilia: Reacția președintei Dilma Rousseff, după votul deputaților: Mă simt indignată, victimă a unei nedreptăţi profunde

Dacă va fi demisă, vicepreşedintele Michel Temer, adversarul său înverşunat, o va înlocui până la alegerile generale din 2018. Dilma Rousseff l-a acuzat deschis pe Michel Temer de trădare, conspiraţie împotriva sa şi că acţionează în culise pentru a forma un eventual viitor guvern. 

Mandatul preşedintei Dilma Rousseff, realeasă în 2014 cu o diferenţă de trei milioane de voturi în faţa adversarului său, se încheie în 2018, dar guvernul său are de suferit din cauza recesiunii economice şi a vastului scandal de corupţie Petrobras care a lovit formaţiunea sa politică, Partidul Muncitorilor (PT). 

Ea este acuzată că a cosmetizat în mod intenţionat conturile publice în 2014 pentru a disimula amploarea deficitelor şi a favoriza realegerea sa, precum şi la începutul lui 2015. Dilma Rousseff a amintit că această practică a fost folosită de toţi predecesorii săi fără să fie chestionaţi vreodată şi a subliniat că este victima unei „lovituri de stat” instituţionale. 

Citește și: Brazilia: Președinta Dilma Rousseff, tot mai aproape de demitere

De asemenea, ea a afirmat în repetate rânduri că nu este acuzată de corupţie, spre deosebire de senatorii care o vor judeca. Din totalul celor 81 de senatori, 39 fac obiectul unei anchete, dintre care 12 în cadrul scandalului Petrobras, începând cu preşedintele Senatului, Renan Calheiros, al treilea personaj în succesiunea prezidenţială. La fel şi în cazul fostului preşedinte Fernando Collor de Mello, actual senator, potrivit organizaţiei neguvernamentale Congresso em Foco.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă