12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBrazilia: Președinta Dilma Rousseff, mai aproape de destituire

Brazilia: Președinta Dilma Rousseff, mai aproape de destituire

Recursul înaintat de Guvernul brazilian pentru anularea procedurii din Parlament care vizează destituirea președintei  Dilma Rousseff a fost respins, vineri, de Curtea Supremă. Decizia vine cu două zile înainte de votul de duminică al deputaților, potrivit agențiilor AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Dilma Rousseff este vizată în Congres de o cerere de destituire pentru presupusa manipulare a conturilor guvernului în 2014, care urmărea să permită majorarea cheltuielilor publice înaintea scrutinului prezidenţial. 

După opt ore de deliberări, şapte din cei zece judecători ai Curţii Supreme au respins recursul înaintat joi de apărătorul şefei statului, care solicita anularea procedurii. Prin urmare, deputaţii vor putea începe vineri dimineaţă sesiunea maraton de trei zile care va decide soartei preşedintei de stânga. Opoziţia va trebui să strângă două treimi din voturi în camera inferioară, adică 342 din 513, pentru ca procedura de destituire a preşedintei să meargă spre aprobare în Senat. În caz contrar, procedura va fi închisă automat, iar Rousseff îşi va păstra mandatul. 

Citește și:  Săptămână de foc pentru Dilma Rousseff

Pe de altă parte, dacă deputaţii vor vota pentru destituire, situaţia va deveni extrem de critică pentru Dilma Rousseff, pentru că, la votul din Senat, ce ar avea loc în luna mai, ar fi suficientă o majoritate simplă pentru punerea sa sub acuzare. Preşedinta ar fi astfel îndepărtată de la putere pe o perioadă maximă de 180 de zile, în aşteptarea unui verdict final. 

Vicepreşedintele Michel Temer, care vizează fotoliul suprem în stat, ar prelua ca interimar atribuţiile de şef al statului şi ar avea libertatea de a forma un guvern de tranziţie.

În afara sprijinului în bloc al celor 57 de deputaţi din formaţiunea sa, Partidul Muncitorilor, şi al partidelor mici de extremă stânga, ea mizează pe fidelitatea unor deputaţi de centru dreapta, aflaţi în dezacord cu formaţiunile lor pe acest subiect.  Opoziţia a anunţat însă că poate conta deja pe mai mult decât cele 342 de voturi necesare pentru trimiterea procedurii în Senat. 

Citește și: Proteste de amploare în Brazilia pentru demiterea președintei Dilma Rousseff

Dilma Rousseff se declară victima unei tentative de „lovitură de stat” instituţională pusă la cale de opoziţia conservatoare care nu a acceptat înfrângerea electorală din 2014. Apărătorul său, avocatul general al guvernului, José Eduardo Cardozo, ceruse Curţii Supreme „să-şi joace rolul de gardian al Constituţiei şi, în consecinţă, să exercite un control comis de puterea legislativă”.

Cardozo a pus sub semnul îndoielii în special imparţialitatea preşedintelui Congresului Deputaţilor, Eduardo Cunha, adversar vehement al Dilmei Rosseff şi membru al partidului de centru PMDB al vicepreşedintelui Michel Temer, care va prelua puterea în cazul destituirii şefei statului. 

Judecătorii Curţii Supreme au decis însă că aceste argumente nu pot fi apărate decât în Senat, în cazul deschiderii formale a unui proces împotriva preşedintei. Pentru a-i separa pe manifestanţii „pro-impeachment” şi pe cei „anti-puci”, autorităţile au ridicat în faţa clădirii parlamentului o barieră înaltă de 2 metri şi lungă de 1 km. 

Citește și: Peste un milion de brazilieni au protestat împotriva preşedintei Dilma Rousseff

Joi, după căderea nopţii, pe Esplanada ministerelor, 200 de manifestanţi zgomotoşi cereau deja „destituirea imediată” a Dilmei Rousseff, în timp ce, câţiva kilometri mai departe, vreo 500 de susţinători ai preşedintei şi-au instalat corturile într-o incintă sportivă din apropierea stadionului „Mane Garrincha”. 

La finalul lui 2014, șefa statului a fost realeasă cu dificultate. Popularitatea sa s-a prăbuşit sub efectele devastatoare şi conjugate ale scandalului Petrobras, recesiunii economice şi unei crizei politice acute.

Citește și:  Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, realeasă în funcție cu 51,45% din voturi

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă