18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialBrazilia: Președinta Dilma Rousseff, tot mai aproape de demitere

Brazilia: Președinta Dilma Rousseff, tot mai aproape de demitere

Deputații brazilieni au deschis, duminică, calea pentru demiterea președintei de stânga Dilma Roussef. Astfel, susținătorii demiterii au obținut două treimi din voturile necesare pentru ca procedura să fie trimisă la Senat, care va fi for decizional, informează AFP, citat de Agerpres.

Numărul de voturi obținut de susținătorii demiterii a depășit pragul de 342 voturi din totalul celor 513. Deputaţii opoziţiei de dreapta şi-au manifestat zgomotos bucuria, intonând imnul suporterilor echipei naţionale de fotbal la Campionatul Mondial din 2014: „Sunt brazilian, cu multă mândrie şi multă dragoste”. 

Citește și: Brazilia: Președinta Dilma Rousseff, mai aproape de destituire

Liderul grupului parlamentar al Partidului Muncitorilor (PT, stânga) din Camera Deputaţilor, José Guimaraes, a anticipat această „înfrângere provizorie” cu o jumătate de oră mai devreme. El a declarat jurnaliștilor că deși „puciștii au câștigat în Cameră” , este vorba de o înfrângere provizorie, care „nu înseamnă că războiul este pierdut”.

În cursul săptămânii trecute, Dilma Rousseff a repetat că „va lupta până în ultimul minut al reprizei secunde”. 

Numai că mandatul său mai ţine acum doar de un singur fir. Până la 11 mai, va fi suficient un vot simplu al senatorilor pentru ca ea să fie oficial pusă sub acuzare pentru „crimă de responsabilitate” şi înlăturată de la putere pentru maxim 180 de zile, în aşteptarea verdictului final. 

Vicepreşedintele Michel Temer, fostul său aliat şi în prezent rival, îşi va asuma atunci prerogativele sale şi va forma un guvern de tranziţie.

Citește și: Săptămână de foc pentru Dilma Rousseff

Cele mai citite

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă