10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBrazilienii vor destituirea Dilmei Rousseff

Brazilienii vor destituirea Dilmei Rousseff

Între 900.000 şi 2 milioane de brazilieni au protestat duminică în oraşele Braziliei, contra preşedintelui de stânga Dilma Rousseff, cerând destituirea sa.

Brazilia a cunoscut duminică, 16 august, o nouă zi de proteste în peste 200 de oraşe, brazilienii cerând destituirea preşedintelui Dilma Rousseff, prinsă în imensul scandal de corupţie Petrobras, care afectează coaliţia sa de centru-stânga, şi noi alegeri. În martie, aproape 3 milioane de brazilieni au ieșit pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirile, iar în aprilie alţi 600.000 au ­repetat protestele contra şefului statului.

Duminică, la Rio de Janeiro, care într-un an va găzdui Jocurile Olimpice, manifestanţii au cântat imnul brazilian şi au strigat: „Afară Dilma! Aici este Brazilia, nu Venezuela. Ole, Ole, Ole, nu suntem, comunişti, suntem patrioţi, vom alunga aceşti ticăloşi de la putere!”. Preşedintele Partidului Social-Democrat (PSDB) şi rivalul ghinionist al Dilmei Rousseff la prezidenţialele din 2014, Aecio Neves, a chemat în premieră militanţii săi să se alăture demonstranţilor. „Ajunge cu atâta corupţie, partidul meu este Brazilia”. În capitala Brasilia, manifestanţii au declarat că „vom protesta până la capăt. Până când preşedinta va cădea. Ea trebuie să plece definitiv şi să lase ţara în pace şi să o elibereze de această mafie a PT (Partidul Muncitorilor)”.

Popularitate 8%

Manifestanţii au cerut demisia sau deschiderea unei proceduri parlamentare pentru destituirea preşedintelui Dilma Rousseff, 64 ani, care a fost realeasă cu ­dificultate în noiembrie pentru un al doilea mandat de patru ani. În câteva luni, popularitatea ei a scăzut brutal la un nivel istoric – 8%, devenind cel mai nepopular preşedinte al Braziliei de la căderea dictaturii militare în 1985. Economia în declin a determinat-o să adopte măsuri de austeritate nepopulare şi dezvăluirile devastatoare ale scandalului de corupţie din jurul gigantului petrolier public Petrobras au lovit dur partidul său, al Muncitorilor, şi alte partide aliate. O criză politică acută ameninţă să spulbere fragila sa majoritate parlamentară. Fosta „gherilera” torturată sub dictatura militară a reafirmat recent că nu va ceda la „nici o presiune, la nici o ameninţare” şi a evocat legitimitatea pe care o deţine în urma votului popular. Dilma Rousseff este sub ameninţarea potenţială a două proceduri, dar majoritatea juriştilor consideră că nu sunt reunite condiţiile pentru antrenarea căderii sale.

Anii de dominaţie a stângii la putere în Brazilia au generat hiperinflaţie şi violarea drepturilor omului, iar analişti politici estimează că şansele revenirii la putere a armatei printr-o lovitură de stat nu sunt neglijabile. Momentan, polarizarea crescândă alimentează temerile că, certurile politice ar putea prelungi marasmul economic. Posibila bulversare în cazul în care Dilma Rousseff este silită să demisioneze au determinat şefii de întreprinderi să facă presiuni asupra liderilor politici ­pentru a împiedica agravarea ­crizei.

Tribunalul suprem electoral urmează să determine dacă în conturile de campanie ale preşedintelui au ajuns bani deturnaţi de la Petrobras, situaţie care ar putea antrena, teoretic, anularea alegerilor din 2014 şi convocarea unui nou scrutin. Săptămâna trecută, Rousseff a primit o gură de oxigen când a obţinut susţinerea preşedintelui Senatului, Renan Calheiros, membru al Congresului deputaţilor (PMDB), puternic aliat centrist al PT, care în prezent are un picior în majoritate şi un altul în opoziţie.

Tsunami Petrobras

Partidul Muncitorilor, de stânga, PT, este la putere de peste 12 ani şi mulţi dintre manifestanţi l-au acuzat de instituţionalizarea corupţiei. În această lună, unul din fondatorii formaţiunii, Jose Dirceu, a fost arestat, fiind suspectat că a orchestrat o afacere de corupţie de câteva miliarde dolari la societatea petrolieră Petrobras. În cursul ultimului an, operaţiunea „Car Wash”, o anchetă a poliţiei ce viza corupţia în domeniul cărbunelui, a dus la arestarea a zeci de mari industriaşi. Peste 50 ­de oameni politici, în principal din coaliţia aflată la puterte, au fost acuzaţi de implicare în schemă. O anchetă penală a fost deschisă şi asupra fostului preşedinte de stânga Lula, care a propulsat-o pe Dilma Rousseff, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă ilegală în anii de după plecarea de la preşedinţie. 

» Dilma Rousseff şi-a întărit relaţia cu preşedintele Senatului, Renan Calheiros, o mişcare care o poate ajuta să evite destituirea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă