15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Absolventă româncă la Aberdeen: De ce Scoția nu este Marea Britanie

BREXIT. Absolventă româncă la Aberdeen: De ce Scoția nu este Marea Britanie

Teodora Teodorescu s-a întors din Scoția în România, săptămâna trecută, în zilele votului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Decizia sa nu a fost influențată de rezultatul votului, ci dictată de situația delicată de pe piața muncii din Aberdeen, oraș unde a studiat timp de patru ani și care depinde de industria petrolieră, aflată în criză după prăbușirea cotațiilor barilului. Spune că nu a simțit, niciodată, resentimente din partea scoțienilor. A studiat antropologia și relațiile internaționale la Universitatea din Aberdeen și, în paralel, a muncit ca recepționist și apoi ca trainer pentru Uniunea Studenților din Marea Britanie. Spune că Scoția este mult mai puțin xenofobă, că nu a existat o campanie virulentă împotriva imigranților așa cum s-a întâmplat în Anglia și crede că, în urma unui viitor, referendum Scoția va ieși din Regatul Unit. La referendumul din 23 iunie, Scoția a votat majoritar – cu 62% – pentru rămânerea Marii Britani în Uniunea Europeană.

De ce nu sunt locuri de muncă în Aberdeen? Are legătură cu venirea străinilor?

Nu. Toată lumea care muncea în industria petrolieră s-a reprofilat ajungând să ocupe și posturile de la catering sau de ospătar spre exemplu, care erau – de regulă – ale imigranților. Criza petrolului a lovit foarte puternic familiile scoțiene și nu știm când își va reveni situația la normal.

Lipsa locurilor de muncă a declanșat sentimente împotriva imigranților?

Nu. Niciodată nu m-am simțit exclusă sau dată la o parte. Desigur, pe această penurie a locurilor de muncă, este normal ca autoritățile de la Glasgow să își îndrepte atenția spre scoțieni, dar dacă ei nu sunt calificați apelează la oameni calificați de orice naționalitate ar fi ei.  

 Ca student european și internațional ai câteva privilegii în plus pe care cei din Scoția nu le au. Eu, personal, nu am fost nevoită plătit taxa de școlarizare. Dar, oricum, din perspectiva texelor care se ridică la 1.800 de lire pe an, Scoția este mult mai atractivă decât Anglia unde taxele ajung la 9.000 de lire. În orice caz, Universitatea din Abverdenn a publicat un comunicat în care ne asigurau să nu ne facem griji deoarece chiar și studenții care au intrat anul acesta la facultate vor primi finanțare din partea facultății chiar în cazul în care Scoția va ieși din Uniune Europeană. Pe de altă parte, Scoția nu este atât de atractivă datorită climei dominată de ploi și a limbii vorbite cu un accent imposibil.

De ce crezi că Scoția a votat în favoarea rămânerii în UE?

Englezii s-au speriat că de la 1 ianuarie 2014 (când mMarea Britanie a ridicat restricțiile pe piața muncii) vor fi invadați de români. Nu s-a întâmplat asta. Marea Britanie nu este o țară extraordinar de primitoare. Să faci rost de toate actele e un proces destul de complicat. Scoția, spre deosebire de Anglia, nu este atât de xenofobă. Scoția este mult mai tolerantă cu străinii. Poate, în primul rând, datorită comunității mari de polonezi, scoțienii sunt obișnuiți cu oamenii care muncesc mai mult decât ei și sunt plătiți un pic mai prost. Scoțienii au înțeles că, și dacă există cerșetori români pe străzi, există și români foarte bine pregătiți care păstrează legături foarte bune cu celelalte comunități.

Există un curent împotriva imigranților și a străinilor în Scoția?

Nimeni din comunitatea noastră din Aberdeen nu s-a temut vreodată că va fi expulzat sau va fi dați afară din serviciu. Discriminare, la nivelul locurilor de muncă, nu a existat. Pe stradă, expemplele au fost izolate.

A existat în mass-media scoțiană o campanie împotriva imigranților și a românilor așa cum s-a întâmplat în Anglia?

Nu. În ziarele scoțiene și în mass-media în general campaniile au fost anti-Brexit. Inclusiv, premierul a militat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Cum s-a desfășurat campania Leave în Scoția?

În Scoția nu au existat manifestații de stradă, iar oamenii au fost mult mai liniștiți.

Crezi că va exista un nou referendum pentru desprinderea Scoției de Marea Briatnie și rămânerea în UE?

Trebuie să ne amintim că, în urmă cu doi ani, Scoția a mai organizat un referendum. Nici atunci și nici acum când s-a votat pentru Brexit, taberele care au susținut cauzele nu au avut cele mai inspirate argumente. Nu am înțeles de ce oamenii au votat pentru ieșirea din UE din moment ce nu știau care va fi planul și pașii următori de după părăsirea comunității europene. Cu siguranță, dacă Anglia va merge pe drumul său de a ieși din UE, Scoția va organiza un referendum pentru ieșirea sa din Marea Britanie. Brexit-ul este un motiv în plus și, poate, decisiv, pentru dezmembrarea Regatului Unit. Scoțienii sunt destul de convinși că le este mult mai bine în Uniunea Europeană, decât în afara ei.

Mulți români din Marea Britanie definesc starea de după Brexit ca una de confuzie.

E o stare de confuzie mai ales pentru studenți cărora le va fi greu să plătească taxele impuse de o țară care nu mai este membră a UE. Sunt studenți care se întrețin singuri și nu ar avea cum să o mai facă dacă punem la socoteală și criza petrolieră care a afectat piața muncii. Sunt și oamenii care își fac griji aproape degeaba pentru că nimeni nu va fi lăsat de izbeliște în Scoția, fie și imigranții. În același timp oamenii nu se grăbi să se întaorcă în România unde nu este situația cea mai bună. Pe de altă parte, este interesant să fii acum în Scoția și să trăiești istoria care se scrie în aceste zile. Cred, oricum, că Scoția va face, toate demrsurile pentru a rămâne în UE. Pe

Care este viața comunității românești în Scoția?

Eu sunt fondatoarea Asociației studenților români din Universitatea Aberdeen. La înființare, am avut peste 30 de membri entuziaști, dar cred că la anul ea se va desființa. Există două tipologii de studenți în comunitatea românească. Unii care vor să păstreze legătura cu ceilalți români pentru că acest fapt îi ajută. Un student de anul întâi, spre exemplu, are nevoie de informații legate de locuri mai ieftine unde să își facă cumpărăturile, unde să se cazeze. Există o altă tipologie de tineri care spun că nu vor să aibă de-a face cu niciun român deoarece s-au săturat de țara din care au venit. La nivelul întregii comunități din Aberdeen lucrurile stau un pic altfel, adică mai bine. Există o biserică, o parohie. Se intenționează cumpărarae unui spațiu unde să se țină slujbele, unde să se boteze copiii. Slujbele au loc, acum, într-o sală de sport închiriată. 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă