23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialBrexit. Angela Merkel se așteaptă ca Marea Britanie să iasă din UE

Brexit. Angela Merkel se așteaptă ca Marea Britanie să iasă din UE

Cancelarul german Angela Merkel a susținut că se așteaptă ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, deși patru milioane de cetățeni au semnat o petiție prin care cer organizarea unui nou referendum, informează AP, citat de News.ro.

„Cunosc realitatea şi cred cu putere că această solicitare (în vederea ieşirii Regatului Unit din UE) va fi depusă”, a declarat Merkel duminică, în ediţia din acest an a interviului ei de vară, pentru postul public ZDF.

Cancelarul a promis, de asemenea, să continue să acţioneze împotriva migraţiei ilegale şi traficului de migranţi care a condus la moartea a mii de oameni în Marea Mediterană.

Citește și: Brexit. Guvernul britanic nu va organiza un nou referendum

„Nu ne putem aştepta ca oamenii să vină aici în condiţii de nedescris şi ca sute, chiar mii, să-şi piardă vieţile în Mediterana”, a subliniat ea.

17,4 milioane de britanici au votat, la 23 iunie, în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (adică 51,9%) faţă de 16,1 milioane care votaseră pentru rămânerea în UE. Participarea a fost de 72,2%. În acest context, patru milioane de cetățeni britanici au semnat o petiție prin care au solicitat organizarea unui nou referendum.

Citește și:  Brexit. Parlamentarii britanici susțin că votul privind ieșirea din UE a fost orientativ

Fiecare semnatar al petiţiei a primit un e-mail din partea Ministerului de Externe în care se poate citi că „guvernul a răspuns la petiţia pe care aţi semnat-o”. Această petiţie invita guvernul să aplice o regulă potrivit căreia dacă un vot în favoarea menţinerii sau ieşirii din UE se bazează pe mai puţin de 60% dintre alegători cu o rată de participare inferioară procentului de 75%, atunci trebuie organizat un al doilea referendum.

Cele mai citite

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Ciolacu și Ciucă vizitează împreună Salonul de armament BSDA de la Băneasa. Premierul susține că a repornit industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu susține că, sub mandatul actualului guvern, pe care îl conduce, industria românească de apărare și-a repornit activitatea. Majoritatea fabricilor din acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă