12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Statele fondatoare,presiuni pentru ieșirea rapidă a Marii Britanii din UE. Englezii...

BREXIT. Statele fondatoare,presiuni pentru ieșirea rapidă a Marii Britanii din UE. Englezii se răzgândesc. Aproape trei milioane au semnat pentru un nou referendum

În timp ce statele fondatoare ale Uniunii Europene fac presiuni asupra Marii Britanii să stabilească rapid când va ieși din UE, două milioane de englezi au semnat o petiție prin care cer un nou referendum privind Brexit-ul. 

UPDATE 20.47: Numărul celor care au votat petiția prin care se cere un nou referendum privind Brexit-ul a crescut la două milioane, anunță The Independent. Ei cer ca orice sondaj referitor la apartenența la UE să adune cel puțin 60 la sută din voturi, iar prezența să fie de cel puțin 75 la sută. 

De asemenea, există indicii că nici măcar liderii politici eurosceptici de la Londra nu vor neapărat ieşirea din Uniunea Europeană, ci mai degrabă reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Blocul comunitar, au comentat, sâmbătă, publicațiile britanice, preluate de Mediafax. 

De altfel, conform cotidianului englez The Times, “mulţi membri ai Parlamentului cred că părăsirea Uniunii Europene ar fi o catastrofă pentru Marea Britanie şi vor fi tentataţi să blocheze rezultatului referendumului”. 

15.25: Franţa şi Germania au somat Marea Britanie să stabilească urgent când părăseşte Uniunea Europeană. Alături de ele, și celelalte state fondatoare ale Uniunii – Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg – au arătat că nu vor să mai aştepte până în octombrie și că premierul David Cameron ar trebui înlocuit rapid pentru a se demara negocierile pentru ieșirea UK din UE.

În replică, mişcarea politică favorabilă Brexit nu consideră necesar să iniţieze rapid procedura de ieşire a țării din UE, a declarat Matthew Elliott, şeful campaniei pentru părăsirea UE.

14.39: Aproape trei milioane de britanici vor un nou referendum pe tema ieșirii din Uniunea Europeană. Ei au semnat o petiție pe care vor să o trimită Parlamentului, denumită EU Referendum Rules triggering a 2nd EU Referendum”

14.35:  BREXIT. Băncile centrale se întâlnesc la Basel pentru a găsi soluții după ieșirea GB din UE

13.07. Barack Obama a transmis Marii Britanii că va ajunge “la capătul rândului” în efortul de a semna un acord comercial cu Statele Unite, pentru că Washingtonul va prefera Parteneriatul cu Uniunea Europeană.

Citește și: BREXIT. Barack Obama îi transmite GB că va sta la rând pentru un acord comercial cu SUA

13.00. Scoţia ar vrea organizarea unui referendum pentru independenţa faţă de Marea Britanie înainte de ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană. Membrii Guvernului scoţian se reunesc sâmbătă, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili viitorul pas în sensul organizării unui referendum pentru obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie

Citește și: BREXIT. Scoția ia în calcul convocarea de urgență a unui referendum pentru rămânerea în UE

Marea Britanie încă face parte din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, G7 și NATO, dar sunt multe întrebări legate de influența sa diplomatică, în contextul ieșirii din Uniunea Europeană, arată publicația The Guardian.

Ieșirea britanicilor din UE nu va duce la o slăbire imediată a influenței pe care o are Marea Britanie în lume, dar rezultatul referendumului ar putea avea un efect de domino, care va afecta vocea Marii Britanii în forurile internaționale. Într-o lume post-Brexit, Marea Britanie va fi încă membră a celor mai exlusiviste cluburi din lume.

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Ziua în care Marea Britanie a decis să iasă din UE: Demisia lui Cameron, prăbușirea burselor și panică. Ce vor face în continuare liderii politici

Consiliul de Securitate al ONU

Chiar dacă Scoția ar vota să părăsească Marea Britanie în următorii doi ani, restul Regatului Unit va moșteni statutul actual al UK – va rămâne unul din cele cinci state permanente ale Consiliului, așa cum s-a întâmplat și cu Rusia, la prăbușirea Uniunii Sovietice.

 

G7

Retragerea Scoției ar duce la o cercetare mai amănunțită a Marii Britanii, de către celelalte țări membre ale grupului celor mai bogate state industrializate, în condițiile în care englezii ar rămâne fără o zecime din economie. În urma referendumului de joi, lira sterlină s-a prăbușit, iar Marea Britanie este în pericol să-și piardă statutul de a cincea cea mai puternică economie a lumii, putând ceda locul său Franței.

Citește și: Căutările pe Internet sugerează că majoritatea britanicilor au aflat abia DUPĂ vot ce înseamnă BREXIT

De altfel, sâmbătă dimineață, agenţia Moody’s a retrogradat ratingul suveran al Marii Britanii de la ‘stabil’ la ‘negativ’, din cauza incertitudinii declanşate de Brexit, informează sâmbătă BBC News şi Sky News. 

”În cei câţiva ani în care Marea Britanie va trebui să-şi renegocieze relaţiile comerciale cu UE, Moody’s se aşteaptă la creşterea incertitudinii, diminuarea încrederii şi reducerea cheltuielilor şi investiţiilor, având ca rezultat o creştere mai slabă”, a indicat agenţia.

Statele Unite și NATO

Oricât ar fi de folosită sintagma ”relație specială”, Londra a fost cel mai apropiat aliat al Washingtonului în Europa, de peste 100 de ani. Marea Britanie este și membră NATO, iar nici unul din aceste două roluri nu va fi afectat pe termen scurt.

Totuși, președintele american Barack Obama a arătat clar că relația cu englezii este prețuită datorită rolului central al Marii Britanii în Europa. Fostul secretar de stat pentru afaceri politice, Nicholas Burns, acum consilier al lui Hillary Clinton, a scris pe Twitter că ”Marea Britanie va rămâne un aliat-cheie pentru America. Dar acum legăturile SUA cu Germania vor fi de bază pentru chestiunile privind Uniunea Europeană”.

Citește și:  BREXIT. Londra cere referendum pentru INDEPENDENȚA de Marea Britanie și rămânerea în UE

Statutul britanicilor în NATO nu va fi afectat, însă secretarul general Jens Stoltenberg a explicat că unul din rolurile importante ale UK era de punte de legătură între Uniunea Europeană și NATO. Această punte de legătură nu va mai exista.

”Influența Marii Britanii în NATO va fi diminuată”, a apreciat și directorul general al think tank-ului în securitate Royal United Services Institute (RUSI). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...
Ultima oră
Pe aceeași temă