17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialBrexit. Firmă de avocatură: Articolul 50 poate fi declanșat doar cu acordul...

Brexit. Firmă de avocatură: Articolul 50 poate fi declanșat doar cu acordul Parlamentului

O firmă de avocatură din Londra atrage atenția că este ilegal ca premierul Marii Britanii să declanșeze Articolul 50, privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, fără ca Parlamentul să dezbată și să voteze acest aspect, informează BBC, citat de News.ro.

Firma Mishcon de Reya, care reprezintă un grup de oameni de afaceri şi experţi, susține că, în baza Constituţiei britanice, decizia de a declanşa Articolul 50 îi revine Parlamentului. Astfel, orice premier care îşi va folosi puterile executive pentru a lansa procesul ar acţiona ilegal, pentru că ar încălca Legea Comunităţilor Europene, din 1972, ce reglementează apartenenţa Londrei la UE, consideră cabinetul de avocatură.

„Trebuie să ne asigurăm că Guvernul urmează un proces corect pentru a avea siguranţă legală şi a apăra Constituţia britanică şi suveranitatea Parlamentului în aceste circumstanţe fără pecedent”, a explicat un partener în cadrul Mishcon de Reya, Kasra Nouroozi.

Firma de avocatură afirmă că, în baza Constituţiei, numai o lege poate anula o altă lege şi că premierul poate primi autoritate legală numai printr-o decizie a Parlamentului.

„Rezultatul referendumului nu este pus sub semnul întrebării, dar avem nevoie de un proces care să respecte legislaţia britanică pentru a-l pune în aplicare”, a adăugat Nouroozi.

Teoretic, în această situaţie majoritatea parlamentarilor, care au fost în favoarea rămânerii în UE, au şansa de a bloca Brexit. Experţii avertizează, însă, că acest lucru pare de neconceput în situaţia actuală.

Acţiunea firmei de avocatură vine după ce Marea Britanie a votat pentru ieşirea din UE, la un referendum organizat pe 23 iunie. După anunţarea rezultatelor, David Cameron a anunţat că demisionează din funcţia de premier şi că succesorul său va declanşa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va permite ieşirea Londrei din UE.

Cele mai citite

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...

Lawrence Wong a depus miercuri jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al Singapore

Lawrence Wong a depus jurământul de învestitură în funcția de prim-ministru al statului Singapore și este doar al patrulea lider de la independență, încheind...

VIDEO. Meryl Streep a primit Palme d’Or onorific, premiul ce subliniază “locul ei de neşters în istoria cinematografiei”

Meryl Streep, una dintre cele mai remarcabile actrițe din industria cinematografică de la Hollywood, laureată cu trei premii Oscar, a fost onorată marți seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă