10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Franța și Germania vor propune o Uniune Europeană mai flexibilă

BREXIT. Franța și Germania vor propune o Uniune Europeană mai flexibilă

Miniştrii de externe francez şi german, Jean-Marc Ayrault şi Frank-Walter Steinmeier, vor prezenta sâmbătă la Berlin omologilor italian, olandez, belgian şi luxemburghez un plan pentru crearea unei ‘Uniuni flexibile’ după referendumul prin care Marea Britanie a decis părăsirea blocului comunitar, scrie publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’ (FAS), citată de agenţia EFE, informează Agerpres.

Întâlnirea a fost confirmată de responsabilii de la Paris şi Berlin. 

În textul propus se admite că unele state membre ale UE sunt reticente în faţa ideii unei integrări europene tot mai aprofundate şi prin urmare trebuie să li se ofere o mai mare libertate de a alege domeniile în care doresc să intensifice cooperarea cu partenerii comunitari. 

Publicaţia germană scrie că Parisul şi Berlinul doresc să înceapă schiţarea viitorului blocului comunitar şi să consolideze UE după decizia Marii Britanii de a o părăsi. 

‘Europa are nevoie acum de orientare. Aici Franţa şi Germania au o responsabilitate specială’, a declarat cotidianului german ministrul Steinmeier, adăugând că cele două ţări au şi ‘obligaţia comună’ să evite ca vreo altă ţară să urmeze exemplul Marii Britanii şi să iasă din UE. 

Însă reuniunea miniştrilor din cele şase state fondatoare ale blocului comunitar provoacă deja nemulţumirea altora, cum este cazul Estoniei. Preşedintele acesteia, Toomas Hendrik Ilves, a avertizat pe Twitter că, dacă unitatea celor 27 de state este acum prioritatea, o asemenea întâlnire în cerc restrâns nu este de natură să transmită un astfel de mesaj. 

În replică, purtătorul de cuvânt al MAE german, Sawsan Chebli, a susţinut că întâlnirea de sâmbătă nu va avea un ‘format exclusiv’, în timp ce purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a apreciat că reuniunea cheie va fi Consiliul European de săptămâna viitoare, iar până atunci vor mai fi şi alte contacte. 

La rândul său, ministrul Jean-Marc Ayrault a declarat agenţiei France Presse că ‘încetul cu încetul se va extinde cercul’ celor şase state care vor participa la reuniunea de sâmbătă. 

Menţionând că la această reuniune Franţa şi Germania vor prezenta soluţii pentru a face UE ‘mai eficientă’, şeful diplomaţiei franceze a vorbit despre importanţa unor ‘soluţii concrete’ în UE pentru a-i ‘îmbunătăţi funcţionarea fără să se intre în construcţiile majore’. Dar el a exclus din nou orice ‘transferuri de suveranitate’ către statele naţionale. ‘Dacă intrăm pe acest teren, riscăm să blocăm pe toată lumea’, consideră Ayrault. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă