23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialBrexit. Partidul Conservator începe selecția candidaților care vor fotoliul de premier al...

Brexit. Partidul Conservator începe selecția candidaților care vor fotoliul de premier al lui David Cameron

Partidul Conservator din Marea Britanie începe, marți, procedura de selecție a unui nou șef de Guvern, care să îl înlocuiască pe David Cameron. Candidații favoriți pentru funcția de premier sunt ministrul de Interne, Theresa May, și secretarul de stat, Andrea Leadsom, informează Reuters, citat de Agerpres.

După referendumul din 23 iunie, când britanicii au votat pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, premierul David Cameron a anunțat că va demisiona.

Lupta pentru şefie în interiorul Partidului Conservator se adaugă unei incertitudini într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare răsturnare de situaţie în plan politic şi economic de la cel de-al doilea război mondial. 

Citește și: Brexit. Theresa May, candidată la postul de premier al Marii Britanii, dorește să obțină un acord comercial cu UE, prin care să limiteze imigraţia

Până în prezent s-au înscris cinci candidaţi. Marţi, cei 331 de parlamentari conservatori vor avea primul vot pentru a-l alege pe viitorul lor lider. Votul va începe la ora 10:00 GMT, rezultatele urmând să fie anunţate opt ore mai târziu şi candidatul cu cele mai puţine voturi va fi eliminat din cursă. 

Următoarea rundă de vot va avea loc joi şi procedura va continua până când în cursă vor rămâne doi candidaţi. Liderul va fi apoi ales de către cei circa 150.000 de membri ai Partidului Conservator din întreaga ţară. 

Theresa May (59 de ani), un membru marcant al Partidului Conservator care a deţinut timp de şase ani portofoliul internelor, este dată drept favorită de casele de pariuri şi cu şanse de reuşită, bucurându-se de cel mai mare sprijin în rândul parlamentarilor conservatori. Cu toate acestea, May a susţinut rămânerea Marii Britanii în UE, iar mulţi conservatori consideră că viitorul prim-ministru, care va trebui să negocieze ieşirea ţării din blocul comunitar după 43 de ani de apartenenţă la Uniune, trebuie să fie cineva care a militat pentru ieşirea din UE. 

Citește și: BREXIT. Andrea Leadsom, unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de premier al GB:, a anunțat că ar activa Articolul 50

Potrivit unui sondaj pentru site-ul ConservativeHome, sprijinul pentru Theresa May în rândul membrilor partidului era în luna mai de 37%, comparativ cu 38% pentru Andrea Leadsom, o reprezentantă de frunte a taberei Brexit. 

Andrea Leadsom (53 de ani), care a lucrat timp de 25 de ani în sectorul serviciilor financiare, intrând apoi în politică, nu a făcut parte niciodată dintr-un guvern. Luni, dna Leadsom a primit un sprijin puternic din partea fostului primar al Londrei Boris Johnson, care a condus campania pentru Brexit.

 

Cele mai citite

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Glume despre Ciolacu, după vizita la Erdogan. “Marcele, eu ți-aș fi dat sabia lui Ștefan cel Mare, dar am auzit că nu ești moldovean”

Posibila restituire a sabiei lui Ștefan cel Mare către România, anunțată de premierul Ciolacu, a generat glume pe internet. Vizita premierului Marcel Ciolacu la Ankara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă