12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCameron VA DEMISIONA, după Brexit: Regatul Unit este PUTERNIC. Nu vor exista...

Cameron VA DEMISIONA, după Brexit: Regatul Unit este PUTERNIC. Nu vor exista schimbări imediate. Va trebui să existe un nou prim-ministru

BREXIT. 10.19: Cameron: Este bine să le punem oamenilor întrebarea. Britanicii au vrut să părăsească Uniunea Europeană, iar noi vom respecta decizia. Voința britanicilor este o instrucțiune pe care trebuie să o ascultăm. În întreaga lume, oamenii s-au uitat să vadăce dorește Regatul Unit.Și îi asigur pe toți că Regatul Unit este puternic,nu vor exista schimbări imediate. Ne pregătim pentru o negociere cu UE. Va trebui ca și Scoția, Irlanda de Nord să se implice, pentru ca toată lumea să fie reprezentată.Mă bucur că am fost prim-minitru timp de șase ani. Nu regret nimic, nu retrag nimic. Țara are nevoie de noi conducători care să o ducă în această direcție, dar nu cred că eu trebuie să fiu eu căpitanul acestei corăbii. Va trebui să existe un nou prim-ministru. Am vorbit cu Majestatea Sa. Negocierile pentru ieșirea din UE trebuie să fie făcute de noul prim-ministru. 

UPDATE 10.00: Liderul partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage, a declarat că Marea Britanie are nevoie acum de un “guvern Brexit” şi de începerea cât mai curând a negocierilor privind condiţiile ieşirii din Uniunea Europeană. 

“Uniunea Europeană se prăbuşeşte, UE este pe moarte. Sper că am scos prima cărămidă din zid. Sper că acesta este primul pas către o Europă a naţiunilor suverane”, a precizat el.

09.29:  Ministrul de Externe britanic, Philip Hammond, a precizat, vineri, că premierul David Cameron va rămâne în funcție. „Se va pune în aplicare decizia poporului britanic. Este foarte clar că el va continua şi va face acest lucru”, a declarat şeful diplomaţiei britanice pentru Sky News, potrivit Agerpres.

—-

84 de deputați care au susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană i-au transmis, joi, după închiderea birourilor de vot, premierului britanic David Cameron că indiferent de rezultat, el trebuie să rămână în funcție, informează AFP, citat de Agerpres.

„Noi, suporteri ai ieşirii (din UE) şi membri ai Partidului Conservator, vă mulţumim că i-aţi dat poporului britanic posibilitatea de a-şi alege destinul la 23 iunie 2016. Considerăm că, indiferent de decizia poporului britanic, aveţi în acelaşi timp mandatul şi datoria de a continua să conduceţi naţiunea”, potrivit unei scrisori adresate lui Davit Cameron.

Printre semnatari figurează și liderul taberei Brexit şi fostul primar al Londrei, Boris Johnson.

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Rezultate parțiale: Aproximativ 52% dintre cetățenii britanici au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE

Totodată, un influent parlamentar conservator, Andrew Bridgen, a declarat vineri dimineața că David Cameron ar trebui să rămână în funcţia de prim-ministru, pentru a ajuta la a reasigura votanţii din Scoţia şi Irlanda de Nord, care s-au pronunţat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

„Acum avem nevoie de stabilitate. Cameron ar trebui să rămână”, a spus Bridgen, care a făcut campanie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Întrebat cât timp ar trebui să mai stea Cameron în funcţie, el a precizat că decizia aparţine prim-ministrului. „Trebuie să se ocupe cineva de situaţia apărută după această decizie crucială, trebuie să reasigurăm Scoţia şi Irlanda de Nord. Şi trebuie să gestionăm efectele economice negative”, a mai spus el. 

David Cameron, partizan al rămânerii în UE, a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să demisioneze dacă britanicii decid în favoarea Brexitului. Mai mulţi membri ai partidului său au subliniat însă că poziţia sa ar deveni rapid lipsită de sprijin în cazul ieşirii din UE. 

Referendumul a expus profundele diviziuni din rândul conservatorilor şi al guvernului, mai mulţi membri ai acestuia făcând campanie pentru ieşirea din blocul Celor 28.  Rezultatele parțiale arată, vineri dimineața, că aproximativ 52% dintre cetățenii britanici au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48% doresc să facă parte, în continuare din blocul comunitar, potrivit publicației. The Guardian.

Astfel, 15,563,008 s-au declarat in favoarea unul Brexit, în timp ce 14,407,344 sunt împotrivă. Potrivit sursei citate, încă se așteaptă voturile din 42 din 382 de circumscripții.

Prezența la vot a fost de 72,2%, conform datelor oficiale finale.

 În Scoția, Țara Galilor și Irlana de Nord, numărarea buletinelor de vot s-a încheiat, atată BBC. Astfel, în Irlanda de Nord, 440,437 de cetățeni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, iar 349,442. În Scoția: 1,661,191 doresc să rămână în UE, iar 1,018,322 înclină spre un Brexit, iar în Țara Galilor, 854,572 sunt în favoara unul Brexit, în timp ce 772,347 nu.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă