7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. PE cere Marii Britanii să activeze Articolul 50. Cameron, înaintea Consiliului...

BREXIT. PE cere Marii Britanii să activeze Articolul 50. Cameron, înaintea Consiliului European: Plecând din UE, nu întoarcem spatele Europei

UPDATE 19.20: Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a estimat marţi la Bruxelles că politicienii britanici au transmis mesaje contradictorii în ce priveşte intenţia lor reală de a-şi scoate ţara din Uniunea Europeană. ”Poporul britanic a fost destul de clar pe această temă, dar primim mesaje contradictorii, dacă e să folosesc un eufemism, de la o scenă politică mai degrabă confuză, de la Londra şi de peste tot din Marea Britanie”, a afirmat şefa diplomaţiei europene.

UPDATE 18.15: Premierul Nicola Sturgeon se va întâlni miercuri cu liderii europeni pentru a discuta despre posibilitatea ca Scoţia să rămână în UE, în pofida faptului că Marea Britanie a votat pentru părăsirea Blocului Comunitar. Sturgeon a ţinut, în Parlamentul Scoţiei, un discurs cu privire la rezultatul referendumului din Marea Britanie, ocazie cu care a afirmat că eliminarea din UE ar fi împotriva voinţei poporului scoţian. Ea a mai declarat că urmează să se întâlnească cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European şi plănuieşte să prezinte poziţia Scoţiei direct Comisiei Europene, adăugând că intenţia ei este să asigure accesul Scoţiei la piaţa unică.

UPDATE 17,00: MAE: Nu sunt modificări asupra serviciilor oferite cetățenilor români din Marea Britanie. În curând se va deschide Consulatul General al României de la Manchester. 

UPDATE 14:00. Premierul ceh Bohuslav Sobotka s-a alăturat marţi apelurilor lansate de lideri din state central şi est-europene ale Uniunii Europene pentru reducerea atribuţiilor Comisiei de la Bruxelles, în urma votului britanicilor în favoarea ieşirii ţării lor din Uniune, transmite Reuters. 

‘Trebuie să schimbăm funcţionarea de ansamblu a Uniunii Europene şi consider că este nevoie să schimbăm funcţionarea Comisiei Europene’, a afirmat Sobotka, la Bruxelles, înaintea participării la summitul la care se vor discuta paşii de urmat după ce alegătorii britanici au votat pentru retragerea din UE. În opinia premierului ceh, ‘statele membre ar trebui să fie motorul schimbărilor pozitive în UE’, Sobotka mai declarând că ar fi ‘foarte bucuros dacă executivul comunitar ar ajuta mai mult la găsirea unor compromisuri în interiorul Uniunii’. 

UPDATE 15.25: BBC a publicat declarațiile lui David Cameron, înainte de Consiliul European:

”Voi încerca să explic că Marea Britanie va părăsi UE, dar vreau ca acest proces să fie constructiv și sper că rezultatul va fi cât se poate de constructiv cu putință, pentru că, desigur, plecând din Uniune, nu întoarcem spatele Europei. Aceste țări sunt vecinele noastre, prietenele noastre, aliatele noastre și sper că vom avea o colaborare strânsă în ceea ce privește comerțul, securitatea,pentru că este bine și pentru noi și pentru ei”. 

15.08: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE trebuie să aibă ”răbdare”, pentru că Marea Britanie trebuie să inițieze retragerea, dar a adăugat: ”Europa este pregătită să înceapă procesul de divorț chiar astăzi, fără entuziasm, după cum vă imaginați. Nu este scenariul la care visam”, a punctat oficialul. 

Tusk a mai spus și că nu vor avea loc discuții înaintea declanșării Articolului 50. 

 

14.30: Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut marţi autonomie sporită pentru capitala britanică.La Bruxelles, David Cameron discută cu Jean-Claude Juncker. 

13.32:  Europarlamentarii au adoptat rezoluția prin care îi cer Marii Britanii să înceapă formal negocierile, prin activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona ”cât mai curând posibil”, transmite BBC News. 

Cu un amendament din partea Verzilor, ei au elaborat un draft al moțiunii, în care au scris că Articolul 50 trebuie declanșat ”imediat”. Europarlamentarii au respins însă un amendament susținut de ALDE și Socialiști, care au cerut înlocuirea oricărui comisar britanic. Ei au respins, cu 408 voturi împotrivă și 108 pentru, un amendament al grupului anti-UE Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), care cerea demisia lui Juncker din fruntea CE. 

„Pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a apăra integritatea Uniunii, premierul britanic ar trebui să anunţe (oficial – n.r.) rezultatul referendumului la Consiliul European din 28-29 iunie, pentru a lansa, cât mai rapid posibil, procedura de retragere şi negocierile”, se arată în rezoluție. 

Redăm rezoluția PE: 

”Parlamentul solicită guvernului britanic să respecte decizia democratică a cetățenilor săi printr-o implementare rapidă și coerentă a procedurii de retragere, şi anume prin activarea articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel încât să se permită începerea cât mai rapidă a negocierilor de retragere.

Deputaţii consideră că, pentru a preveni o stare de incertitudine cu efecte negative pentru toată lumea și pentru a proteja integritatea Uniunii, Prim-ministrul britanic ar trebui să notifice rezultatul referendumului Consiliului European din 28-29 iunie, pentru a putea demara cât mai curând posibil procedura de retragere şi negocierile.

Deputații reamintesc că, în conformitate cu tratatele, este necesar consimțământul Parlamentului European pentru acordul de retragere, precum și pentru orice relații viitoare și că Parlamentul European trebuie să fie pe deplin implicat în toate etapele diferitelor proceduri.

Anularea președinției britanice UE în 2017

Parlamentul mai solicită Consiliului să schimbe ordinea președințiilor sale, pentru a preveni situaţia în care procesul de retragere să pună în pericol gestionării activității curente a Uniunii. Regatul Unit urma să preia președinția în a doua jumătate a anului 2017. Parlamentul va modifica şi organizarea sa internă, pentru a reflecta voința cetățenilor din Regatul Unit de a se retrage din UE .

Viitorul UE

Provocările actuale cer reforme pentru a permite ca Uniunea să fie „mai bună și mai democratică” și „să ofere ceea ce așteaptă cetățenii”, subliniază deputații. „În timp ce unele state membre pot alege să se integreze mai lent sau într-o măsură mai mică, nucleul UE trebuie să fie consolidat și soluțiile à la carte ar trebui evitate”, prevede textul rezoluţiei. 

13.10: După discursurile în PE, europarlamentarii vor vota moțiunea prin care vor decide cum ar trebui să decurgă negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE. 

Europarlamentarul scoțian Alyn Smith a declarat, în PE, că Scoţia a votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană săptămâna trecută şi se bazează pe ajutorul UE pentru a o proteja de Brexit. 

“Scoţia nu v-a dezamăgit. Vă rog, va implor, dragi colegi, nu dezamăgiţi Scoţia în acest moment”, a declarat Alyn Smith din Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist). El a fost aplaudat în picioare. 

 

Urmăriți și o declarație a europarlamentarului irlandez Martina Anderson: ”Ultimul lucru de care are nevoie Irlanda este o graniță prin mijlocul ei”:

 

13.00: Potrivit sondajelor de opinie, favorit pentru această poziţie este ministrul britanic de Interne, Theresa May, care pare să se situeze mult mai bine decât fostul primar londonez, Boris Johnson, susţinător proeminent al campaniei pentru Brexit.

Citește mai multe despre acest subiect aici: BREXIT. Cine ar putea fi viitorul premier britanic

12.39: Nigel Farage, liderul UKIP,  s-a bucurat de victoria obținută prin Brexit, în PE, comentează BBC. Politicianul eurosceptic le-a transmis europarlamentarilor: ”Nu e amuzant? Când am venit aici acum 17 ani și am spus că vreau să demarez o campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE, ați râs de mine. Ei bine, acum nu mai râde nimeni”. 

Citește și: VIDEO. BREXIT. Șeful CE, replică acidă pentru politicienii UKIP: De ce mai sunteți aici?

 

12.25: Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, i-a cerut Marii Britanii să-și clarifice poziția privind ieșirea din UE cât mai repede, transmite BBC News. 

El a spus, în discursul său din PE, că Marea Britanie și UE rămân în relații cordiale, dar este nevoie de risipirea incertitudinilor. El s-a declarat întristat de decizia UK de a pleca din Uniune, dar a subliniat că UE își va continua politica de integrare. Juncker a mai precizat că a interzis orice discuții, formale sau informale, între oficialii europeni și reprezentanții britanici, până la declanșarea Articolului 50. 

Pe de altă parte, în Marea Britanie, ministrul de Finanțe George Osborne le-a dat o veste proastă britanicilor: cel mai probabil, UK va intra într-o perioadă de „ajustări financiare”, fiind vorba de creșterea taxelor și reducerea cheltuielilor. 

 Citește și:  BREXIT: Mărturii.Britanicii regretă că au votat pentru ieșirea UK din UE

11.54: Ministrul britanic al afacerilor europene a exclus, marți,  organizarea unui al doilea referendum cu privire la apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. David Lidington a susținut că ”în democraţie trebuie să se respecte rezultatele consultărilor” populare, relatează AFP, conform Agerpres. 

11.29: Jean Pierre Hunckler: Sunt întristat de acest vot din Regatul Unit și nu mă ascund. Nu este vorba despre un sentimentalism. Mi-aș fi dorit ca Regatul Unit să fie alături de noi.

Solicit Guvernului Regatului Unit să își clarifice cât mai repede poziția. Nu azi, nu mâine la ora 09.00, dar cât mai repede posibil deoarece nu putem sta în incertitudine. Mă voi întâlni cu premierul britanic în cursul acestei zile și îi voi cere acest lucru.

Nu sunt un robot, nu sunt o mașină și am dreptul să spun că regret votul. 

Nu vreau să se instaureze ideea că se fac negocieri pe ascuns.

Am interzis comisarilor să discute cu reprezentanții britanici, să nu aibă loc nicio negociere fără o notificare oficială. 

————————–

 11.12: Martin Schulz, președintele PE: Regretăm profund această decizie prin care Regatul Unit a ales retragerea din UE.

Voința exprimată de poporul britanic trebuie respectată.

Îi mulțumesc lordului Hill care și-a depus demisia și care azi este pentru ultima oară alături de noi. Îi mulțumesc pentru activitatea în Comisia Europeană. Demisia domnului Jonathan Hill este și un semnal că retragerea marii Britanii din UE este începută deja.

Citește și: BREXIT. Jonathan Hill, comisarul european pentru servicii financiare, și-a dat demisia. PE îi cere lui Juncker redistribuirea imediată a portofoliului

——————————–

11,00:  Parlamentul European va avea o reuniune de urgență la Bruxelles, pe tema deciziei Regatului Unit de a părăsi UE, informează BBC.

La reuniune sunt așteptați să ia cuvântul președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderul UKIP, Nigel Farage, precum și lidera Frontului Național din Franța, Marine Le Pen.

După două ore de dezbateri, membrii PE vor vota o moțiune privind poziția lor față de cum ar trebui să se producă ieșirea Martii Britanii din UE. 

Urmăriți ședința LIVE aici.

 

———————————-

Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE începe marți la Bruxelles, informează agențiile internaționale de presă citate de Mediafax.

Liderii europeni vor discuta la Bruxelles despre consecintele votului pentru Brexit. La Consiliul European vor participa toţi liderii statelor UE, inclusiv premierul demisionar al Marii Britanii,David Cameron, care nu vrea să grăbească o ieşire din Uniune înainte de a încerca să obţină cea mai bună relaţie la nivel economic cu UE.

Citește și:  Va fi sau nu Brexit? Lovitura de maestru a lui David Cameron

Franţa, Germania şi Italia cer Marii Britanii să declanşeze procedura de ieşire din UE. 

Liderii din Franţa, Germania şi Italia au recomandat din nou Marii Britanii, luni seară, să anunţe clar ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că nu este timp de pierdut, informează France Info.

“Este esenţial să nu se piardă timp în abordarea problemei ieşirii Marii Britanii din UE”, a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi premierul Italiei, Angela Merkel.

Citește și: BREXIT. BBC: Ce este Articolul 50 și cum funcționează

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...
Ultima oră
Pe aceeași temă