11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialBREXIT. Spania și Franța se opun oricăror negocieri cu SCOȚIA, după ieșirea...

BREXIT. Spania și Franța se opun oricăror negocieri cu SCOȚIA, după ieșirea Marii Britanii din UE

Spania, confruntată cu ameninţarea independenţei Cataloniei, şi Franţa s-au opus miercuri participării Scoţiei la orice negocieri post-Brexit cu UE, la sfârşitul unei reuniuni a celor 27 consacrată perioadei de după Brexit, informează Agerpres.

“Guvernul spaniol se opune oricărei negocieri cu altcineva decât guvernul Regatului Unit”, a declarat prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy într-o conferinţă de presă. 

Susţinut şi de preşedintele francez Francois Hollande, el a subliniat că negocierile nu se vor face cu “o parte a Regatului Unit”. “În funcţie de ce va fi negociat, va fi posibil să se aibă în vedere situaţii, soluţii ce ar putea viza Scoţia”, a nuanţat el, cu toate acestea, notează AFP. 

“Tratatele (europene) sunt împotrivă. Dacă Regatul Unit pleacă, Scoţia va părăsi instituţiile Uniunii Europene… Regatul Unit pleacă şi cu el toţi cei care fac parte din Regatul Unit”, a insistat el. 

Şeful guvernului în exerciţiu şi lider al Partidului Popular (PP, conservator) nu a reuşit să obţină majoritatea absolută dar poziţia lui este consolidată în urma noilor alegeri legislative organizate duminică.

El se confruntă cu separatiştii instalaţi la Barcelona, majoritari în parlamentul catalan după alegerile regionale din septembrie 2015. Aceştia au fost aleşi pe baza unui program axat pe o foaie de parcurs spre independenţă în 18 luni.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă