9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBREXIT. UPDATE. Brexitul nu este începutul sfârşitului pentru UE. Procesul de extindere...

BREXIT. UPDATE. Brexitul nu este începutul sfârşitului pentru UE. Procesul de extindere nu se va opri

15:50.  Polonia va propune reforme care să facă din Uniunea Europeană un bloc puternic de state suverane, a declarat şefa executivului de la Varşovia, Beata Szydlo, în timp ce liderul partidului conservator polonez de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a respins ‘dezastruoasa’ concepţie a Europei federaliste şi a apreciat că acum liderii UE ar trebui ‘să-şi pună unele întrebări’, transmit agenţiile Reuters, AFP şi EFE, preluate de Agerpres. 

‘Referendumul britanic este rezultatul crizelor (…) Vom propune reformarea UE, pentru a face Uniunea mai puternică (…) Obiectivul Poloniei este construirea unei Uniuni Europene a naţiunilor suverane, puternică şi unită’, a precizat premierul Beata Szydlo la o conferinţă de presă. 
‘Un nou tratat european este necesar’, a apreciat la rândul său Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), majoritar în parlament. În opinia liderului conservator polonez, o reformă a Uniunii Europene ar putea fi pe termen lung ‘atrăgătoare şi pentru Marea Britanie’. 
El a avertizat însă asupra tendinţelor antieuropene ce se manifestă în ţări precum Franţa, Olanda, Austria sau Cehia, fapt care riscă să amplifice criza, dar a asigurat că în Polonia nu există vreo intenţie de a se organiza un referendum pe tema ieşirii din UE. 
Kaczynski a respins şi ‘concepţia federalistă’ a Europei, pe care o consideră ‘dezastruoasă’. Trebuie ‘să găsim o formulă pentru Europa aşa cum este ea, adică a naţiunilor, a statelor naţionale’, a subliniat liderul conservatorilor polonezi, care crede că tocmai intenţiile de a se promova mai departe o Europă mai integrată au determinat britanicii să aleagă ieşirea din UE. 

15:50.  Rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană nu trebuie să stopeze şi nu va opri procesul de extindere a UE, a estimat vineri comisarul european pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, transmite Tanjug. 

”Uniunea Europeană încă este angajată faţă de extindere, nu există niciun dubiu legat de asta – noi continuăm munca pe care am început-o, care este ‘departe de a fi încheiată’ ”, a spus Hahn într-o conferinţă privind administraţia publică ca fundament al integrării europene. 
În ultimii ani, în Balcani s-au realizat multe lucruri, şi nu ar trebui să fim ‘obosiţi sau disperaţi’ în urma referendumului organizat joi în Marea Britanie. 
 

15:30. Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană nu va duce la dezmembrarea forului comunitar, a estimat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Reuters. ‘Nu’ a fost răspunsul lui Juncker la întrebarea unui jurnalist dacă rezultatul referendumului britanic înseamnă începutul sfârşitului pentru UE. 

”Germania şi Franţa ar trebui să adopte poziţii clare cu privire la Marea Britanie. Vreau să fie clar, evident, pentru toată lumea că procesul incertitudinii în care am intrat nu trebuie să dureze prea mult timp. Lucrurile trebuie să fie accelerate”, a spus şeful executivului comunitar. 

15:30. Fosta vicepreşedintă a Comisiei Europene şi membră a Parlamentului European din partea PPE, Viviane Reding, a declarat vineri că premierul britanic David Cameron ‘trebuie să activeze cât mai repede cu putinţă’ procedurile de ieşire din Uniunea Europeană prevăzute în articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, transmite EFE. 

‘O afiliere pe jumătate nu este o opţiune’, a avertizat eurodeputata luxemburgheză, pe contul său de Twitter. Ea a mai spus că ‘un divorţ de succes este mai bun decât o căsătorie eşuată’ şi a urat ‘noroc acestei noi viitoare ţări terţe’. 
‘Britanicii şi-au ales calea. Noi trebuie să ne păstrăm propriul drum. Este urgent să reformăm UE cu ţările din nucleul Europei care sunt angajate’ faţă de blocul comunitar, a adăugat ea.

———–

Liderii Uniunii Europene au cerut Marii Britanii să lanseze procedura de ieşire din blocul comunitar ‘imediat ce va fi posibil’, pentru a evita prelungirea incertitudinii, după decizia istorică a alegătorilor britanici în favoarea ieşirii din Uniune, transmit AFP şi DPA, preluate de Agerpres

‘Ne aşteptăm acum ca guvernul Marii Britanii să facă efectivă această decizie a poporului britanic de îndată ce va fi posibil, oricât de dureros ar putea fi acest proces’, au scris preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE. 
‘Orice întârziere ar prelungi incertitudinea în mod necesar’, au explicat aceştia, într-un comunicat comun. 
‘Suntem pregătiţi să lansăm negocierile’, au subliniat ei. 
La referendumul de joi, aproape 52% dintre alegători au optat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un vot prin care ţara lor va deveni primul stat membru care va părăsi blocul comunitar. 

Citeşte şi LIVE TEXT. BREXIT. Referendum istoric. Marea Britanie decide să plece din Uniunea Europeană, după 43 de ani. Reacții, măsuri și consecințe

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă